Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk halkının yüzde 98'inin tavuk eti tükettiği, yüzde 43'ünün haftada bir defa tavuk eti yediği belirlendi. En çok tüketimin kişi başı yaklaşık 21 kilogram ile Akdeniz Bölgesi'nde olduğu ortaya çıktı. 

 

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (Besd-Bir) ile Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'nin (Yum-Bir) katkılarıyla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan Türkiye'de Yumurta ve Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları araştırmasının sonuçları açıklandı. 61 ilde 2 bin 244 aile ile mülakat yöntemiyle yapılan araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 98,26'sının tavuk eti tüketiyor. Halkın yüzde 43'ünün sofralarına haftada bir defa tavuk eti geliyor. 

 

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Besd-Bir Başkanı Zuhal Daştan, kırmızı et fiyatının 4'te 1'i kadar bedelle satılan beyaz etin en sağlıklı ve ucuz protein kaynaklarından biri olduğunu belirterek, "Bakanlar Kurulu, 2011 Programı'nda kırmızı ete olan talep baskısının azaltılması amacıyla talebin beyaz ete kaydırılması yönünde karar aldı. Entegre beyaz et firmaları da kapasitelerini arttırdı. Bu yıl üretimde yüzde 20 civarında artış bekliyoruz. Bu sayede halkımız bol ve ucuz piliç eti yiyebilecek. Dar gelirli vatandaşlarımıza piliç alırken, ekonomik olması sebebiyle poşette bütün pilici tercih etmelerini öneririm." dedi. 

 

TAVUĞU EN ÇOK AKDENİZ TÜKETİYOR, HALKIN YARIYA YAKINI BÜTÜN PİLİÇ ALIYOR 

 

Araştırmaya göre tavuk eti en çok Akdeniz Bölgesi'nde tüketiliyor. Kişi başı yıllık tüketimin 20,94 kilogram olduğu Akdeniz'i sırasıyla 18,12 kilogram ile İç Anadolu, 16,74 kilogram ile Doğu Anadolu ve 16,20 kilogram ile Marmara bölgeleri izliyor. 

 

Türk halkı en çok yüzde 44,55 ile bütün pilici, ardından yüzde 33,65 ile de but-bageti tercih ediyor. İşlenmiş tavuk ürünlerinde ağırlıklı tüketilen ürünler ise sırasıyla tavuk döner, salam-sosis-sucuk, şnitzel ve köfte-hamburger. 

 

Tavuk etini ankete katılanlardan yüzde 44,73'ü haşlama yaparken, yüzde 23,30'u fırında, yüzde 17,26'sı mangalda pişiriyor; yüzde 14,62'si de yemeklere katıyor. 

 

Türk halkının yüzde 98'i yumurta tüketiyor. Yumurtanın en çok haşlama olarak tercih ediliyor ve yumurta satın alırken en fazla yüzde 62 ile üretim tarihi göz önünde bulunduluyor.

 

 

 

 

http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
11.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Her 100 Kişiden 98'i Tavuk Eti Yiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız