Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tohumlar GDO 

Genetiği değiştirilmiş ithal tohumlarla ilgili bir 'şehir efsanesinin' var olduğu, Türkiye'nin dünyanın en temiz tohumuna sahip ülke olduğu belirtildi.

 

Ülke topraklarına yüzde 96,3 oranında yerli tohum ekildiği açıklandı. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Şafak Ses, Türk tohumlarının GDO'lu olduğunu iddia edenler hakkında sektörü zarara uğrattıkları gerekçesiyle dava açacaklarını açıkladı. Ses, 16 Şubat'ta da tohumculukla ilgili bir panel tertip edip, kamuoyuna gereken bilgileri vereceklerini dile getirdi.

 

Hakkı Şafak Ses, Türkiye'de GDO tartışmalarının tohumculuk üzerinden yapılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Ülkede GDO'lu tohum olmadığının altını çizen TÜRKTOB Başkanı, "Türkiye, dünyanın en temiz tohumuna sahip ülke konumunda. Bunun önü kesilmeye çalışılıyor. Tohumculuğa karşı yapılan propagandanın arkasında uluslararası karteller var. GDO tartışmasında ellerini tohumdan çeksinler." ifadelerini kullandı. Türkiye'de son dönemde sıkça tartışılan GDO'lu ürün ve tohum konusunun yanlış yönlere çekildiğine işaret eden Hakkı Şafak Ses, şu değerlendirmelerde bulundu: "Televizyon ve basında sadece GDO'lu gıdalar ve ürünlerden söz ediliyor. Türkiye Tohumcular Birliği'nin sorumlu olduğu saha GDO'lu tohumdur. Ülkemizde GDO'lu tohum üretilmiyor. Topraklarımızda GDO'lu tohum ekilemez. Türkiye'de GDO'dan söz edilince ellerini ayaklarını tohumdan çeksinler. Türkiye'de GDO'lu ürün ithalatı izne tabidir. Biyogüvenlik yasasıyla bu, teminat altına alınmıştır. Türkiye topraklarına GDO'lu tohum ekilemez. GDO'lu bir ürün Türkiye topraklarında yetiştirilmiyor. Bu, herkes tarafından çok net anlaşılmalı."

 

İLAÇLARDA DAHA ÇOK GDO KULLANILIYOR

 

Türkiye dışındaki ülkelerde genetiği değiştirilmiş tohumlarla elde edilmiş ürünler soya ve mısırın belli izinlerle Türkiye'ye girme konusunun tartışılması gerektiğini ifade eden Birlik Başkanı, bunun tohumculardan çok gıdacıların sorunu olduğunu vurguladı. Hakkı Şafak Ses, "Biz bu konuda kurumsal kimliğimizle değil şahıslar nezdinde söyleyebiliriz. Şüpheli olan her şeyden kaçınmak gerekir. Şu an GDO tohumlarla üretilmiş ürünler şüpheli bir alandadır. Bu konular netleşene kadar bunlardan uzak durmak gerekiyor." şeklinde konuştu. GDO tartışmasında tıp alanının üzerine gidilmesi gerektiğinin de altını çizen Ses, ilaç ve aşılarda da genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanıldığını iddia ederek, "Şu anda genetiği değiştirilmiş organizmalar en çok aşılar ve ilaçlarda kullanılıyor. Tohumla kanser hastalıklarının alakası yok." dedi.

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
13.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tohumlar GDO'lu, diyenlere dava açılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız