Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇUKUROVA'nm ismiyle özdeşleşen ve "kalın elyaflı" olan pamuk, son yıllarda değişen değerlendirme standartları nede­niyle ince elyaflı Ege ve Güneydoğu Ana­dolu bölgelerinin pamuklarına göre daha düşük fiyattan satılırken Çukurova'da da ince elyaflı pamuk üretimi için sürdü­rülen çalışmalardan olumlu sonuçlar alındı.

Adana Tica­ret Borsası Başkanı Muam­mer Çalışkan, son dönemde Çukurova pamuğunun Ege pamuğuna göre yüzde 10, Diyarbakır pamuğuna göre yüzde 4-5, Urfa pamuğuna göre de yüzde 1-2 oranında düşük fiyatla satıldığını kaydetti. Bu durumun, "Çukurova pamuğunun eski kalitesini kaybettiği" şek­linde değerlendirildiği ve bunun da çiftçilerin sulama, gübreleme ve ilaçlamadaki yanlış uygulamalarına bağ­landığını belirten Çalışkan, şöyle devam etti: "Ancak, bunların hiçbirisi doğru değil. Bu durum Çukurova pamuğunun özellikleriyle ve iklimle ilgili bir hadise.

Adana pamukta çok eski ve çiftçileri de bu konuda iyi. Eskiden toplamayla ilgi sı­kıntılardan dolayı kalite düşüyordu ama artık makineli toplama ile o da ortadan kalktı. Eskiden pamuğun elyaf kalınlığı ve rengine göz yordamıyla bakılırdı. Ama şimdi değerlendirme standartları değişti ve laboratuvarda 10-12 farklı değere bakılıyor. Elyaf kalınlığı, Çukurova'da Güneydoğu ve Hatay pamuklarına göre daha fazla. Bu nedenle ucuza satılıyor." Halihazırda Çukurova pamuğunun Türkiye'nin en ucuz pamuğu olduğunu ifade eden Çalışkan, "Ancak, yeni tohum çalışmalarında bu konuda araştırmalar var. Elyafın daha ince olduğu çeşitler geliştiriliyor ve bu oturursa Çukurova pamuğu daha iyi değerde satılacak ve tahtını geri alacaktır. İnce elyaflı deneme üretimi ve satışlarında bunu gördük, satılıyor" dedi. Çukurova Üniversitesi Pamuk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oktay Gencer pamuğun sıcak iklimli yerlerde ağaç gibi büyüdüğünü, yetişme süre­si de ne kadar uzun olursa, veriminin ve kalitesinin o kadar yükseldiğini belirtti. Türkiye'de pamuğun yetişe­bileceği en uzun mevsimin Çukurova'da olduğunu ifade eden Gencer, "Çukuro­va, toprakları ve sulama ola­naklarıyla pamuk üretimine çok uygun. Dolayısıyla, Çukurova'da yetişen pa­muk, çeşit dikkate alınmak kaydıyla Türkiye'nin en ka­liteli pamuğudur" dedi. Pa­muğun çırçır makinelerinde işlenmesi ve depolamasıyla ilgili sorunların bulunduğunu belirten Gencer, "Kanunen çırçır işlemi sırasında bir çırçır ustasının bulunması gerekiyor, ancak, bu uygulanmıyor. Yeterli depo yeri yok ve çeşitler de birbirine karışa­biliyor. Sıkıntıların giderilmesi halinde, Çukurova pamuğunun kalitesi daha çok ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

 

 

 

Hürriyet

 

 

 

Ekleme Tarihi
14.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pamuk tahtının peşinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız