Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ulusal Süt Konseyi: Sektörel Sorunlar Salt Süt Tozu Desteği ile Çözülemez
 
Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, 1 Şubat itibari ile tekrar uygulamaya konulan süt tozu desteğinin sektöre belli bir rahatlık getirdiğini vurgularken "Ancak devasa bir alanın sorunlarının tek bir argümanla tam olarak çözülmesi beklenmemeli." dedi. Çallı, içme sütüne ve labne, kaşar gibi süt ürünlerine ihracat desteği verilmesini istedi. 
 
USK, paydaşlarıyla bir araya gelerek süt sektörünün sorunlarını mercek altına aldı. Sanayicilerin ve öğretim üyelerinin katıldığı toplantı sonrasında ortaya çıkan önerileri basınla paylaşan Başkan Harun Çallı, daha önce arz fazlası sütün süt tozu şeklinde depolanması ve ithal edilen süt tozu miktarının azaltılmasına dair tavsiyelerinin yetkili makamlardan destek gördüğünü, 2009'da hayat bulan uygulamanın geçtiğimiz sene artarak devam ettiğini belirtti. 
 
Çallı, 1 Şubat 2011 itibari ile tekrar uygulamaya koyulan süt tozu desteğinin üretici ile satıcının dar boğaza girmeye başladığı bir dönemde yapıldığına dolayısıyla sektöre belli bir rahatlama getirdiğine işaret etti. Çallı, "Ancak devasa bir sektörün sorunlarının tek bir argümanla tam olarak çözülmesi beklenmemeli." ifadesini kullandı. 
 
Harun Çallı, konseyin 2011 yılını ve süt sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiği son toplantısından çıkan çözüm önerilerini de şöyle sıraladı: 
 
1.İhracat desteği verilmeli 
 
İhracatın artırılması amacıyla yeni Pazarlar oluşturulmalı, içme sütüne ve labne, kaşar gibi süt ürünlerine ihracat desteği verilmeli. Böylece ülke içinde dönemsel olarak yaşanan arz fazlalığı bu yolla elemine edilmiş olacak. Konsey'in daha önce de belirttiği gibi ülkemizde; arzda yaşanan fazlalıktan değil tüketimin azlığından kaynaklanan sıkıntılar yaşanıyor. Daha fazla süt tüketimi insan sağlığı üzerine olumlu etkisinin yanı sıra, sektörün istikrarlı olmasını da sağlayacak. 
 
2.Üreticiye girdi desteği verilmeli 
 
Süt hayvancılığının en önemli girdisi olan yemin daha ucuza temin edilebilmesi için, ithal edilen hammaddelerinin gümrük vergileri ile karma yemin Kdv'si düşürülmeli. Böylece üreticilerimiz daha ucuza yem alabilecek, süt üretim maliyeti düşecektir. 
 
3.Soğuk zincir kurulmalı 
 
Ülkemizin bazı bölgelerinde hala sıcak süt toplanmakta. Ancak hijyenik kalitenin düşmesine sebep olan bu uygulamanın kesin olarak bitirilmesi ve en küçük işletmelerin bile sütlerini soğuk zincir altında toplaması sağlanmalıdır. 
 
4.Mevzuat ülkemiz şartlarına uyarlanmalı 
 
Çiğ süt ve ısıl işlem görmüş içme sütleri tebliği değiştirilmeli ve ülkemiz şartlarına uyarlanmalıdır. 
 
5.Kızılay ve diğer yardım kuruluşları talep artışında devreye girmeli 
 
Talep artırılması amacıyla Kızılay ve diğer yardım kurumlarının afet bölgelerine gönderilen yardım paketlerine süt tozu başta olmak üzere dayanıklı süt ürünleri de konmalıdır. 
 
6.Okul Sütü projesi hayata geçirilmeli 
 
Tüm bunların yanında devlet politikası haline getirilmesi ve çocuk sağlığının korunarak malnütrisyonun engellenmesi için Okul Sütü"projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. 
 
6.Süt, her yaşın içeceği olmalı 
 
Son olarak sütün çocuk içeceği olmadığı her yaşta insanın sağlığını koruması için süt ve süt ürünleri tüketmesi gerektiği algısının oluşturulması gerekmektedir. 
 
Ulusal Süt Konseyi'nin başkanı Harun Çallı, sütün kırsal alanda hayatını idame ettiren insanlar için önemli bir ekonomik değer olduğunu dile getirdi. 
 
Çallı, "Kırsalda başlayan süt sevdası modern işleme tesislerinden market raflarına ve sofralarımıza kadar uzanmaktadır. Sütün sağımından sofraya kadar geçen süreçte yaşanan sıkıntıları belirleyip ilgili makamlarla iş birliği yapmak ve tavsiyelerde bulunmak amacıyla kurulan Ulusal Süt Konseyi, sektörün tüm paydaşlarının da katılımlarıyla belirli dönemlerde toplantılar düzenlemekte çözüm önerileri sunmaktadır. " yorumunu yaptı. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sektörel Sorunlar Salt Süt Tozu Desteği ile Çözülemez




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız