Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

MERSİN (CİHAN) - Mersin'de fıstıkçamı toplayarak para kazanan köylüler ip cambazını aratmıyor. Köylüler büyük tehlikeyi göze alarak çıktıkları ağaçlardan topladıkları fıstıkçamının kilosunu yaklaşık 2 liraya satarak evlerinin geçimini sağlıyor. 

 

Tarsus ilçesi'ndeki Turan Emeksiz ormanlarında fıstıkçamı hasadına başlanırken köylülerin ağaçlara tırmanması yürekleri ağızlara getiriyor. Çalışırken ip cambazlarını aratmayacak şekilde ağaca tırmanan köylüler yere düşürdükleri kozalakları toplayarak kilosunu tüccara 2 liraya satıp evlerinin geçimini sağlıyor. Köylüler gün bitiminde ise çalınan sazlar eşliğinde gönüllerince eğleniyor. 

 

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara da köylüleri ziyaret ederek çalışmalarını yerinde inceledi. Oldukça neşeli gözüken köylüler topladıkları fıstıkçamı kozalaklarını göstererek "Bizim için bir kozalak bir ekmek, bir kozalak bir su demektir" diye konuştular. 

 

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Berdan Nehri'nin denize döküldüğü, geniş kumul alanlarının bulunduğu Karabucak'ta hem bataklığın kurutulması hem de bu kumulların iç kesimlere hareketini önleyerek tarım arazilerini korumak amacıyla fıstıkçamı ormanları tesis edildiğini söyledi. 

 

Gözükara, "Her yıl yeni dikimlerle fıstıkçamı ormanları tesisi devam etmektedir. Fıstıkçamı kozalaklarından elde edilen çamfıstığı dediğimiz ürünün gıda başta olmak üzere sağlıktan kozmetiğe kadar çok çeşitli kullanım alanı mevcuttur. İhraç edilen meyve konumuna geldi. Fıstıkçamı kozalakları her yıl bu aylarda köylüler tarafından toplanmakta ve ihracat yapan kurum ve kişilere orman köylüleri tarafından satılmaktadır." dedi. 

 

Kulak Köyü Turan Emeksiz fıstıkçamı ormanının kumul hareketini, erozyonu önlemek amacıyla 1970 yılında kurulduğunu anlatan Gözükara, erozyonu durdurduktan sonra mevcut fıstık çamlarından gelire yönelik çalışmalar başlattıklarını ve kaliteye yönelik budamalar yaptıklarını söyledi. 

 

Vatandaşların bu ormanlardan yaklaşık 20 yıldır ürün aldığını belirten Gözükara, "Orman teşkilatı olarak vatandaşlarımızdan sadece tarife bedeli olarak 14 kuruş alıyoruz. Vatandaşlarımız bunu tüccara 1.5 lira ile 2 lira arasında satıyor. Yapılan bu işlerle vatandaşımıza ciddi bir gelir imkanı sağlıyoruz." diye konuştu.

 

 

 

 

http://www.sondakika.com/

Ekleme Tarihi
16.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fıstıkçamına Çıkan Köylüler İp Cambazını Aratmıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız