Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tohum konusundaki tartışmalara değinirken, "Bu kadar önemli konuda maalesef bilenlerden daha çok bilmeyenler konuşuyor. İnsanlar, yedikleri ve içtikleriyle sorunlu hale getirilmeye çalışılıyor." dedi. Türkiye'de GDO üretimin kanunla yasak olduğunu vurgulayan Eker, sürekli denetim ve kontrollerin yapıldığını belirtti.

 

Ankara Crowne Plaza Otelde düzenlenen 'Tohum ve Doğal Hayat Paneli'ne Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker katıldı. Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses, panelin düzenlenmesindeki amacın halkın zihninde tohum hakkında oluşan yanlış değerlendirmelerin düzeltme olduğunu söyledi. GDO'lu tohum ithalatı ve ekimlerinin yasak olduğunu dile getiren Ses, basında yer alan konuya ilişkin haberlerin ise gerçekleri yansıtmadığını savundu. Türkiye toprakları kanunlarla korunduğunu belirten Ses, konunun güvenlik sınırları içinde olduğunu kaydetti.

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise tohumun tarım ve tabiatının esası ve genetik varlığı olduğunu ifade etti. Eker, "Bu kadar önemli konuda maalesef bilenlerden daha çok bilmeyenler konuşuyor. Konunun uzmanı olmayanlar, basın yayın organlarında konuşarak hakikatlerle ilgili olmayan fikir ve görüşler sergiliyor. Son 6-7 yıl içinde tohum alanındaki önemli gelişmeler gözardı ediliyor. Konu, sorunlu hale getirilmeye çalışılıyor." diye konuştu.

 

İnsanların yedikleriyle, içtikleriyle sorunlu hale gelmesine yönelik bir kirliliğin yayılmaya başladığını anlatan Mehdi Eker, basındaki yayınlara tepki gösterdi. Eker, "Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de 145 bin ton tohumluk üretiliyordu. Yapılan düzenlemelerle bu sektör varlığını buldu. 2010 yılında 496 bin tona çıktı. Tohumluk üretimi yüzde 240'lık bir artışa tekabül ediyor." dedi.

 

Hükümete muhalefet edelim derken Türk tarım sektörüne, çiftçisine, ekonomisine, Türkiye'nin gelişmesine ve kalkınmasına muhalefet edildiğini dile getiren Eker, tohumluk üretimin artırıldığını, yerli tohumların geliştirildiğini ve ihracatının arttığını ifade etti. 80 milyon dolarlık tohum ihracatının gerçekleştiğini aktaran Tarım ve Köyişleri Bakanı, Türkiye'nin ihtiyaçlarını yerli olarak giderse dahi ticaret açısından ithalatını da belli seviyelerde serbest bırakmak zorunda olduğunu savundu. Dünyada böyle bir ülkenin olmadığını dile getiren Eker, "Tohumculukta kendiniz de üretip, geliştirir, rekabet ederseniz ama dünyanın başka yerlerinde üretilen tohumlukları da alırsınız. Bu ticarettir, başka yolu yoktur. Bunu hiçbir ülke yasaklayamaz ve yasaklamamıştır." şeklinde konuştu.

 

GIDA HATTINA 50 BİN ŞİKAYET GELDİ

 

"İsrail tohumu getiriyorlar, İsrail tohumu alıyorlar." yönündeki görüşleri de değerlendiren Eker, 1969 yılında yaşanan tartışmalara göndermede bulundu. Rusya'da üretilen bir tohumun ithal edilmesiyle ilgili; Türk ırkının kısırlaştırılması için bu tohumun üretildiği ve bunun da Türkiye tarafından ithal edildiğinin tartışıldığını, bugünkü tartışmaların da aslında buna benzediğini ifade etti. Sebze ve meyve ile ilgili tartışmalarda konuyla ilgili hiçbir ilgisi olmadığı halde bunların anlatıldığını dile getiren Eker, bilimsellikten vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

 

Türkiye'de GDO üretimin kanunla yasak olduğunu vurgulayan Eker, sürekli denetim ve kontrollerin yapıldığını belirtti. 'Alo 174 Gıda Hattı'na 50 binin üzerinde vatandaştan şikayet geldiğini ve bunların değerlendirildiğini vurgulayan Eker, 370 binin üzerinde gıda denetimi yapıldığını ifade etti.

 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da tohum ve doğal hayat üzerine yapılan toplantının önemi üzerinde durdu.

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
16.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bakan Eker: Tohum konusunda bilenlerden çok bilmeyenler konuşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız