Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bakanlığın canlı hayvan ve hayvansal ürünlerle ilgili ithalat kararları, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) standartlarıyla birlikte bazı ilave önlemleri de içerdiği bildirildi.

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın, canlı hayvan ve hayvansal ürünlerle ilgili bütün ithalat kararlarını OIE standartlarına ve ulusal mevzuata göre yürüttüğü, bu nedenle insan ve hayvan sağlığı açısından sorun bulunmadığı belirtildi.

 

Bakanlıkça alınan kararların OIE'nin uluslararası standartlarıyla birlikte bazı ilave önlemleri içerdiği kaydedilen açıklamada, bu çerçevede canlı sığır ve et için belirlenen şartları karşılayan veteriner sağlık sertifikalarının hazırlandığı ifade edildi.

 

Açıklamada, bakanlığın canlı hayvan ithalatında iki veteriner hekimi, sığır eti ithalatında ise bir veteriner hekimi gerekli sağlık ve teknik şartların kontrolünü yapmak üzere ihracatçı ülkede görevlendirdiği bildirildi.

 

Kasaplık ve besilik hayvanların ithalatına BSE (deli dana) hastalığı görülmeyen ve diğer hayvan hastalıkları nedeniyle kısıtlama uygulanmayan ülkelerden izin verildiği belirtilen açıklamada, ilave önlem olarak, Türkiye'de ithal edilen bu hayvanlara yüzde 5 oranında kesim sonrası BSE testi yapıldığı ve şu ana kadar hastalık tespit edilmediği kaydedildi.

 

Açıklamada, et ithalatında ise canlı sığırların kesim öncesi, esnası ve sonrasında veteriner hekimler tarafından tek tek muayene ve kontrol edildiği belirtildi.

 

-''KAMUOYUNUN ENDİŞELENMESİNİ GEREKTİRECEK BİR HUSUS BULUNMUYOR''-

 

OIE ve AB ile ulusal mevzuata göre, 30 aylıktan küçük hayvanların BSE testine tabi tutulmalarının zorunlu olmadığına işaret edilen açıklamada şöyle denildi:

 

''Bu sebeple AB'de hiçbir ülkede 30 aylığın altındaki sığırlara BSE testi uygulanmamakta, bazı AB ülkelerinde ise 48 aydan küçük hayvanlara da BSE testi yapılmamaktadır. Ülkemize ithal edilen kasaplık canlı sığırlar en fazla 24 aylıktır. Ancak mevzuatlarda herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen gerek ülkemize canlı kasaplık olarak ithal edilen 24 aylıktan küçük sığırların yüzde 5'ine, gerekse ithal edilen etlerin elde edildiği hayvanların tamamına BSE testi yapılması zorunlu olup bu uygulama bakanlığımızca alınan ilave bir koruma önlemidir.

 

OIE ve AB, BSE hastalığıyla ilgisi olmaksızın bademcik, ince bağırsağın bir bölümü, beyin, göz, omurilik, kafatası ve omurganın tüketilmemesini tavsiye etmektedir. Ülkemize kasaplık olarak ithal edilen sığırların söz konusu kısımlarının imhası, BSE hastalığının bulunmasıyla ilgisi olmaksızın AB ve OIE'nin tavsiyeleri doğrultusunda sadece tedbir olarak gerçekleştirilmektedir.''

 

Açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının gıdanın her alanında olduğu gibi insan ve hayvan sağlığının korunmasına yönelik canlı hayvan ve et ithalatında da alınabilecek en üst tedbirleri alarak ithalata izin verdiği, kamuoyunun bu konuda endişelenmesini gerektirecek bir husus bulunmadığı, konuyla ilgili teknik önlemler ile sağlık önlemlerinin fazlasıyla alındığı belirtildi.

 

 

 

 

http://www.haber7.com/

 

Ekleme Tarihi
17.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bakanlık canlı hayvan ithalatı standardını açıkladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

17.02.2011
besici

bakanim birbirimizi kandirmayalim şirketler nerde ucuz bulsalar orda etlerini alirlar sana gedirecek birinci kalide etimi nerde ucuz olsa ordan alirlar fark etmez isterse inek olsun kesilip gelen etlere kontrol etsende anlamazsin inekmi dana olduğu sen biliyorsun en kalidesiz et dişardan geliyor o yüzden açiklama yapiyorsun her yerde denendi kimse angus etini almadi getirdiğiniz etleride millede yerli et diye satiyorlar ve sizlerde buna göz yumuyorsunuz işinize geldiği için vicdan ariyorsun sen önce kendi vicdanini sorgula dediniz besicinin maliyeti 15 tl 16 tl kurtarir şu anda kimse 13 tlden bile almiyor sen avrupa ve amerikalinin bakanimisin seçim geliyor gidin onlardan oy isdeyin niye yem fiyatlarini düşürmuyorsunuz her şeyin bir maliyeti var sen bu kadar üretiçinin emeğini çaliyorsun emek kutsaldir.