Ankara'daki "Tohum ve Doğal Hayat" panelinde Türkiye'de genetiği değiştirilmiş organizma üretilmediğini söyleyen Tarım Bakanı Eker, hibrit tohumların ise kısırlığa yol açtığına dair bir bilgi olmadığını açıkladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, insan sağlığına olumsuz etkileriyle sık sık gündeme gelen Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) Türkiye'de üretilmediğini açıkladı. Bio Güvenlik Kanunu ile GDO'lu üretimin yasaklandığını söyleyen Eker vatandaşlara, "Yediğinizden içtiğinizden şüphe etmeyin" çağrısında bulundu.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) tarafından Ankara'da düzenlenen "Tohum ve Doğal Hayat" konulu panele Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de katıldı. Panelin açılışında konuşan Mehdi Eker tohum konusunda, televizyonlarda konuyla ilgili olmayan uzmanların konuşmalarının sebze meyve görüntüleri eşliğinde verilmesinin enformatik kirliliğe neden olduğunu savundu. Bakan Eker, böylece insanların yedikleri içtikleriyle sorunlu hale getirildiğini vurguladı.
'20 SENE KAYBETTİK'
Türkiye'de gıda üretimi ile denetiminde, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), AB Tarım ve Gıda Dairesi (EFSA) standartlarının uygulandığını aktaran Bakan Eker, bu nedenle vatandaşların yedikleri içtikleri konusunda gönül rahatlığı içinde olması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'de Bio Güvenlik Kanunu ile GDO üretiminin yasaklandığını ve bunun kanunla garanti altına alındığını hatırlatan Eker, bundan sonraki süreçte de GDO üretiminin yasak olacağını bildirdi.
Türkiye'nin bio çeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olduğunu, başta hububat olmak üzere, birçok yem bitkisi, sebze ve meyvenin gen kaynağı durumunda bulunduğunu ifade eden Eker, Tohumluk Kanunu'nun çıkarılmasından sonra sektörün hızlı bir gelişme gösterdiğini dile getirdi. Eker, tohum üretiminin 8 yılda, 145 bin tondan 496 bin tona ulaştığı bilgisini aktardı. Bu kanunun 20 yıllık bir gecikmeyle çıkarıldığına işaret eden Eker, "Birileri muhalefet edeceğim derken, Türkiye'nin kalkınmasına muhalefet ediyor. Çiftçiye, tarıma, ekonomiye muhalefet ediyor. Sektördeki gelişmeleri görmezden geliyor" dedi.
Hibrit tohumun GDO ile ilgisi bulunmadığına ve kısırlık yaptığına dair bilimsel bir sonuç olmadığına dikkat çeken Bakan Eker, Türkiye'nin hibrit tohum ihtiyacının yüzde 35'inin yurtiçinde üretildiğini, 2012 yılında bu oranı yüzde 55-60'a çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. İsrail'den ithal edilen tohumun payının toplam ithalat içinde yüzde 6 civarında olduğunun altını çizen Eker, sertifikalı tohumluk üretim ve kullanımının desteklendiğini, bu kapsamda şimdiye kadar da 189 milyon lira kullanım, 28 milyon lira da üretim desteği ödendiğini sözlerine ekledi.
'Halkı gereksiz yere korkutuyorlar'
Aldığı gıdadan şüphesi olan vatandaşların bakanlık bünyesinde kurulan "Alo 174"ü aramasını isteyen Bakan Mehdi Eker, bu hatta şimdiye kadar 50 binin üzerinde şikayet geldiğini, bakanlığın ayrıca yılda 370 bin gıda denetimi yaptığını anlattı. Tohumluk konusunda konuyla ilgisi olmayan uzmanların televizyonlarda yaptığı açıklamaların tartışma yarattığını anımsatan Bakar Eker, şöyle konuştu: "Bu açıklamalar yapılırken tohum konusunda 6-7 yılda yaşanan gelişme gözden ırak tutuluyor. Bu sektördeki başarılar siliniyor. Toplum, yediği içtiğiyle sorunlu hale getirilmek isteniyor. Kanser ve kısırlıktan bahsediliyor. Aynı tartışma 1960'lı yılların sonunda Rusya'dan Bezostia türü buğday tohumluluğu ithalatında da yaşanıyordu. Bu tohumluk ithaliyle dekara 60-70 kilogram olan verim 2-3 kat arttı. O gün 'Komünistler Türk ırkını kısırlaştırmak için buğday tohumu geliştirdi. Hükümet de bu tohumu getiriyor. Türk ırkını kısırlaştıracaklar' diye eleştirmişler. Bugün de tartışmalar aynı buna benziyor."
Ses: Türk tarımında devrim yaşanmıştır
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Hakkı Şafak Ses, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son günlerde tohum deyince akla gelen "kötü imajları" bilmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti. Ses, bu hükümet döneminde Türk tarımında devrim niteliğinde olan ve sektörün dünya çapında yarışa katılmasını sağlayan kanunlar çıkarıldığını vurguladı. Hakkı Şafak Ses, "Tohumculuk, Bio Güvenlik ve Islahçı Hakları Kanunu çıkmadan önce, tarım sektörü olarak yarı çıplaktık. Bu kanunların çıkmasıyla giyindik, sektör önemli atılımlar yaptı. Gereken potansiyeli değerlendirmek için sektör hızla çalışıyor. Bio Güvenlik Kanunu ile Türkiye GDO'lu ürün üretimi açısından koruma altına alındı"diye konuştu.