Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, ''Geçen yıl ülkemize giren kaçak çay konusunda 50 bin ton, abartılmamış bir rakam olur'' dedi.

 

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, borsa olarak en çok rahatsız oldukları ve mutlaka çözüme kavuşturmak için çalıştıkları konuların başında kaçak çay sorununun geldiğini vurguladı.

 

Geçtiğimiz aylarda bu konuda ilgili bakanlıklar ve müsteşarlıklarla görüştüklerini anlatan Erdoğan, şöyle dedi:

 

''Gelecek hafta da Ankara'da Hazine Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarlığı ve diğer ilgili kurumları ilimizdeki ziraat odaları, ticaret borsası, ticaret ve sanayi odası, Ulusal Çay Konseyi, sivil toplum kuruluşları ve basın temsilcileriyle ziyaret edeceğiz. Daha önceki görüşmelerimizde ve toplantılarımızda prensip olarak kabul edilen, gümrüklerde teftişlerin artırılması, TASİŞ'lerden çay satışı yapılmayıp yakalanan kaçak çayların ÇAYKUR'a devredilmesi, destekleme priminin alan bazından çıkarılıp kilo bazlı destekleme primine dönüştürülmesi gibi konularda ilerleme sağlanamamasının nedenlerini görüşeceğiz. Bu konularda daha önce yapılan toplantılarda prensip kararları almıştık, ancak bu kararlar bir türlü yürürlüğe girmiyor.''

 

Ziyarette kaçak çay ve diğer konulardaki sıkıntılarını da anlatacaklarını dile getiren Erdoğan, ''Şu an çay sektöründe görüştüğüm bütün üyelerim sıkıntılı olduklarını ifade ediyor. Bunda bu yıl üretilen çayın ortalama üretimden biraz fazla olmasının rolü var, ancak sektördeki sorunların oluşmasından en büyük etken kaçak çay. Kaçak çay olmasaydı, geçmiş yıllara göre biraz daha fazla üretilen kuru çay hiç sorun olmayacak, sektör çok rahat edecekti'' diye konuştu.

 

-''SİGARA KAÇAKÇILIĞINI BIRAKIP ÇAYA YÖNELDİLER''-

 

Erdoğan, 2008-2009 yıllarında yapılan mücadele ile kaçak çay girişinin bir miktar önlenebildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

 

''Gümrüklerde oluşturulan kurullar ve verilen mücadele ile söz konusu yıllarda kaçak çay girişi biraz azaltılmıştı. BU kez sınır kapıları yerine, farklı yollar deneyen kaçakçılar, kaçak çayları tenha yerlerden katır ve eşek sırtında yurda sokmaya başladı. Kaçak çay işini, Doğu bölgelerinde bazı insanlar meslek haline getirdiler. Son yıllarda kaçak sigaranın üzerine çok gidilince bu işi yapanlar da kaçak çaya yöneldiler. Sınırımızın diğer tarafından kilosunu 60 cente aldıkları kaçak çayı, ülkemizde 3 liraya satabiliyorlar. Dolayısıyla oldukça karlı bir sektör haline geldi. Bu da önceki yıllarda bir miktar azalan kaçak çay girişinin geçen yıl oldukça artmasına neden oldu.

 

Geçen yıl ülkemize giren kaçak çay konusunda 50 bin ton, abartılmamış bir rakam olur. Çünkü 2009 yılında toplam resmi çay ithalatımız 4 bin 300 ton idi. 2010 yılında ise bu rakam 11 bin tona yaklaştı. Resmi olarak giren miktarın en az 5 katı kaçak olarak giriyor.''

 

Çay sektöründeki iyi gidişatın devam etmesi için çabaladıklarını vurgulayan Erdoğan, ''Ekmeğimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. İran'da üretilen çayın ülkemize girişi bu kadar kolay olursa yarınımız çok karanlık olur, bugünü bile ararız. Bu nedenle büyük uğraş veriyoruz. Rize ekonomisinin yüzde 82,5'u çaya bağlı. Çay olmazsa Rize'de yaşayan kalmaz. Bugün mücadelemizi vermezsek, yarın çok kötü günler bizi bekliyor olacak'' diye konuştu.

 

Kaçak çay konusunda daha önce 6-7 bakana rapor sunduklarını, son olarak geçtiğimiz haftalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da bu konuda bir rapor verdiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

 

''Bu konuda ulaşabildiğimiz herkese kaçak çayla mücadelenin önemini anlatıyoruz. Devletin kurumlarının kaçak çaya bakış açısı ise genellikle miktarın abartıldığı şeklinde. Önceki yıllarda yetkililer, 'ancak 1-2 bin ton kaçak çay giriyordur' diye düşünüyorlardı. Ama yaptığımız çalışmalar sonucunda bugün 'en azından 15 bin ton olabilir' düşüncesine geldiler. Bu da konunun araştırıldığı, üzerinde çalışma yapıldığını gösteriyor.''

 

Mehmet Erdoğan, çayın 2 milyar dolarlık bir sektör olduğunu, bu kadar büyük bir sektörün yok edilmemesi gerektiğini belirterek, ''Sektörün düzene girmesi şart. Bunun için de en önemli konu kaçak çayın önlenmesi. Çay sektöründeki para kadar ülkemize döviz kazandırmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu nedenle böyle bir sektörün yok olmasına seyirci kalamayız. Yetkililer nezdinde yaptığımız çalışmalardan bir sonuç alamazsak başka arayışlara gireceğiz. Belki medya ve televizyon programları ile soruna çözüm arayacağız'' diye konuştu.

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
17.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kaçak çay, sektörün geleceğini tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız