Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi (UYMSIB) Yönetim Kurulu Baskani Dr.Salih Çali, "2011 ihracatta armut yili olacak.
 
Türkiye armut ihracatinin yaklasik üçte biri Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi'nden yapiliyor ve 2010 yilinda 3 bin 946 ton ile 2 milyon 849 bin dolarlik armut ihracati yapildi" dedi.
 
 
'Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi'nin (UYMSIB) 2011 ihracatta armut yili faaliyetleri ve planlama toplantisi' yapildi. UYMSIB Baskani Salih Çali, Bursa siyahi incirinin iç ve dis piyasada hak ettigi degere ulasmasi için yürüttükleri çalismalarin, "armut yili" ilan ettikleri 2011 yilinda da ayni sekilde devam edecegini söyledi. 2010 Bursa siyahi inciri yilinin ardindan 2011'i armut, 2012'yi domates-biber, 2013'ü seftali, 2014'ü kiraz ve 2015'i de sembolik olarak zeytin yili ilan ettiklerini kaydeden Çali, Türkiye genelinde ihraç edilen armudun üçte birinin Bursa'dan yapildiginin altini çizdi. Armut yetistiriciliginin yogun olarak yapildigi ilçeleri Gürsu, Osmangazi, Kestel ve Yildirim olarak siralayan Çali, Inegöl, Iznik ve Mustafakemalpasa'nin da bu ilçeleri izledigini dile getirdi.
Konusmasinda, 2010 yilinda Türkiye genelinde toplam 14 bin 521 ton armut ihraç edilerek 8 milyon 907 bin dolar döviz girdisi saglandigi bilgisini veren Çali sunlari söyledi:
"Türkiye armut ihracatinin yaklasik olarak üçte biri Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi'nden yapiliyor. 2010 yilinda 3 bin 946 ton ile 2 milyon 849 bin dolarlik armut ihracati yapilmistir. Ülkeler boyutuna baktigimizda ise Iran 2 bin 780 ton armut ihracati, 1 milyon 985 bin dolar maddi karsiligiyla birinci sirada. Oysa Almanya 9 ton ve 5 bin 853 dolar parasal karsiligiyla ihracati gibi yok denecek kadar az. Basta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin tümüne 2011 yilinda armut ihracatimizi artirmamiz gerekiyor".
Çali, özellikle 'Santa Maria ve Deveci armudu' çesitlerinin Bursa ve ihracat için önemli oldugunu hatirlatti. UYMSIB olarak agustos ayinin ilk haftasinda 15 ülkenin temsilcilerinin katilimiyla alim heyeti programi düzenleyecekleri müjdesini de veren Çali, program çerçevesinde temsilcilerin ihracatçilarla bir araya gelecegini, üretim yapilan armut bahçelerini ziyaret edeceklerini vurguladi.
Bursa Tarim Il Müdürü Kasim Piral da, toplantida yaptigi konusmada, Gida ve Zirai Mücadele Kanunu hakkinda bilgi verdi. Ilaç kalintisi hususunda incirde gösterilen hassasiyetin armutta da gösterilmesinin, 2011 armut yili açisindan son derece önemli oldugunu belirten Piral, son yillarda Bursa'da depolama kabiliyetinin arttigi kaydetti. Piral, acil çözüm bekleyen meselelerin ilaç, ambalajlama ve saklama oldugunu sözlerine ekledi.
Tarim Il Müdürlügü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Meyvecilik Uzmani Dr. Sabahattin Ufuk ise, armut ihracati ile ilgili bir sunum yaparak, armut üretimi, armut türleri, armut bahçeleri hakkinda bilgi verdi. Armut üreticilerinin sorunlarina da deginen Ufuk, sunumunda armutta görülen sorunlari da ele aldi.

'2011 ihracatta armut yili program taslagi' olusturularak, Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi (UYMSIB) ile Bursa Tarim Il Müdürlügü'nün ortakliginda çalismalarin starti verildi. 

 

 

 

 

http://www.haberoku.net/

Ekleme Tarihi
18.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 2011 Armut Yılı Olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız