Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye'den en çok süt ürünü ihracatı Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine gerçekleştiriliyor. 

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'de sektörde üretim daha çok küçük aile işletmeleri tarafından gerçekleştirilmekle beraber, son yıllarda süt ve süt ürünleri üretimine yönelik büyük modern çiftlikler ve süt işleme tesisleri kuruldu.

Gelir artışı, şehirleşme, çalışan ev kadını sayısındaki hızlı artış ve tüketicilerin beslenme konusunda daha bilinçli davranmaya başlamalarından dolayı geleneksel metotlarla üretilen süt ürünlerine yönelik talep azalmaya başlarken, modern tesislerde işlenen daha sıhhi ve uzun ömürlü süt ve süt ürünlerine olan talep her geçen gün artış göstermeye başladı.

Şehirleşme ve çalışan ev kadınlarının sayısındaki artışın bir sonucu olarak tüketiciye sunulan ürün yelpazesi de değişiklik göstererek genişledi. Batı tarzı üretilen süt ürünlerinin yanı sıra evde kolayca yapılabilen ayran ve çeşitli sütlü tatlılar da perakende satış noktalarında her geçen gün daha fazla miktarda ve çeşitte tüketiciye sunuluyor.

Süt ve süt ürünleri işletmeleri ağırlıklı olarak Ege ve Marmara bölgelerinde kurulu bulunurken, hayvancılığa yapılan yatırımlara paralel olarak özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin de gelecek yıllarda önemli üretim merkezleri haline geleceği düşünülüyor.

-SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ YAYGINLAŞTIRILMAK İSTENİYOR-

Süt tüketim alışkanlığının daha da yaygın hale getirilmesine yönelik olarak üretici firmalar Ar-Ge faaliyetlerine hız vererek iç pazara olduğu kadar dış pazarlara da yönelik yeni ürünleri başarıyla pazarlıyor. Bu ürünlerin daha çok belirli tüketici gruplarına yönelik olarak üretildiği dikkat çekiyor. Bu konuda ayrıca ayran, kaymak, kefir ve geleneksel peynir çeşitlerinin modern işleme yöntemleri ile işlenerek tüketiciye sunulması bir başka gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Batı ülkelerinde tüketimi yaygın halde bulunan süt ürünleri de günümüzde birçok firma tarafından Türkiye'de de üretiliyor. Bu ürünler arasından özellikle diyet süt, meyve aromalı süt, meyveli yoğurt, sütlü tatlılar, krem peynir, labne peyniri, cheddar peyniri, mozerella ve diğer peynirler yer alırken, yıllar itibariyle bu ürünler tüketim açısından giderek artan bir gelişme gösteriyor.

-TÜRKİYE'DEN SÜT ÜRÜNLERİ İHRACATI-

Türkiye'de süt ürünlerine yönelik yaşanan olumlu gelişmelere paralel olarak ihracatta da artış meydana geldi.

Türkiye'den 2008 yılında 62 bin 326 ton süt ürünü ihracatı karşılığında 145 milyon dolar, 2009 yılında 65 bin 235 ton ürün karşılığında 150 milyon 399 bin dolar, 2010 yılında ise 78 bin 516 ton süt ürünü karşılığında ise 180 milyon 567 bin dolar döviz elde edildi.

Türkiye'nin süt ürünleri ihraç pazarlarını daha çok Orta Doğu ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri oluştururken, başlıca ihraç pazarları arasında Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, KKTC, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Azerbaycan, ABD, Arnavutluk, Katar, Ürdün, Bahreyn, Mısır ve Lübnan yer alıyor.

Süt ürünleri ihracatının yarıdan fazlasını peynir oluşturuyor. Türkiye'nin süt ürünleri ithalatında süt, krema ve tereyağı önde gelirken, peynir ve lor ithalatı da önem arz ediyor.

İthalatta İsviçre, Avustralya, KKTC, Fransa, Hollanda, Ukrayna, ABD, Yeni Zelanda, İtalya ve Danimarka gibi ülkeler önem başı çekiyor.

 

 

 

 

 

http://www.dunyabulteni.net/

Ekleme Tarihi
19.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ortadoğu'nun süt ürünleri Türkiye'den




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız