Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ege 

Bölgenin en önemli tarım ürünlerinden pamuk ve üzümde yaşanan fiyat artışı üreticinin yüzünü güldürürken, uzmanlar artışın süreceğini kaydetti.

Ege Bölgesi'nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan pamuk ve üzümdeki fiyat artışı başta üreticiler olmak üzere bütün sektör temsilcilerini sevindirdi. Pamukta 2 yıl önce 1.82 TL olan fiyatlar İzmir Ticaret Borsası'nda 18 Şubat 2011 tarihi itibariyle 7.20 TL'ye ulaşırken, 2 yıl içindeki artış oranı herkesi şaşırttı. Sezon başı olan Eylül ayında 2.65 TL'den işlem gören üzüm fiyatları ise önceki gün itibariyle 3.85 TL'yi görürken, her iki üründe de artışların sürmesi bekleniyor. Pamukta iklim koşulları nedeniyle rekoltenin düşmesi fiyatları yukarıya doğru çekerken, üzümde özellikle rakı üreticilerinin kuru üzüme talebinin artması ile fiyatlar yükseldi. Borsa ajanları, fiyatların daha da yukarıya çıkma ihtimali olduğunu ifade ediyorlar.

 

DÜNYA STOKLARI AZALDI

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Cay, pamukta dünya stoklarındaki düşüş nedeniyle fiyat artışlarının olduğunu söyledi. Daha önce fiyatın bu seviyeye yükseleceğini pek tahmin etmediklerini, yurtdışı fiyatlarının Türkiye'ye göre daha yüksek olduğunu anlatan Cay, "Yurtdışında fiyatlar 7.60 seviyesinde. Pamuk fiyatları ile birlikte iplik fiyatları da yükseliyor. Burada psikolojik sınır 5 lira idi. Bu fiyatı aşınca 7 TL'ye kadar çıktı" dedi. 

Cay, "Fiyatlar daha da artacak gibi gözüküyor. Dünya piyasalarında şu anda 4.80 dolar. Biz 5 doları geçeceğini düşünüyoruz. Şu anda pamuk paraya ihtiyacı olmayanların elinde. O yüzden fiyatların yükselebileceğini tahmin ediyoruz. Fiyatlardaki yükselme tüketici fiyatlarına da önümüzdeki dönemlerde yansıyabilir" diye konuştu. 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler ise pamukta 3 misli fiyat artışının yaşandığına dikkat çekerek, global piyasalarda yükselişin sürdüğünü ifade etti. 

 

ARZDAN ÇOK TALEP VAR

Pamukta arzdan çok talebin olduğunu, bunun da fiyatları yukarılara çektiğini anlatan Kızılgüneşler, şunları söyledi: "Piyasalarda fiyatların daha da yukarıya gideceği yönünde bir görüş var. Ekim alanları artarsa fiyat normale dönebilir. Şu anda çok zor bir dönemden geçiyor. Bugüne kadar artışlar tüketici fiyatlarına yüzde 5-10 oranında yansıdı. Bundan sonra artışlar sürerse tüketici fiyatları daha da artar, bu da enflasyon oranlarına yansır." 

Üzüm fiyatlarını değerlendiren İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Esmer de sezon başında 2.65 olan fiyatların, bugünlerde 3.60 seviyelerine kadar yükseldiğine dikkat çekti. Üzüm fiyatlarındaki artışın üretici ile birlikte piyasa aktörlerini memnun ettiğini aktaran Esmer, şunları kaydetti: "Rekolte başlangıçta 250 bin tondu. Daha sonra 230 bin tona revize edildi. Şu anda piyasa çok sağlam. Talep var. Fiyat daha da yukarıya çıkacak gibi görünüyor ama kesin bir şey söylemek zor. Herkes bu durumdan memnun. Üreticinin de cebine daha çok para giriyor. Üzüm bu sezon yüzleri güldürdü."

 

Pamuk fiyatları

Tarih / Fiyat (TL)

Ocak 2009 1.82 

Ocak 2010 2.61

Ekim 2010 4.33

Kasım 2010 5.33

3 Ocak 2011 6 

26 Ocak 2011 6.25 

31 Ocak 2011 6.50

18 Şubat 2011 7.20

 

Üzüm fiyatları

Eylül 2010 2.65

Ocak 2011 3

Şubat 2011 3.85

 

 

 

http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
20.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ege'nin yıldızları pamuk ve üzüm rekora koşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız