Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Diyarbakır 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2012 yılının 12. ayının 12'sinde hizmete girecek ve 57 bin hektar tarım arazisini suyla buluşturacak Kral kızı-Dicle cazibe sulaması 2, 3 ve 4. Kısım ana kanalları ile Pamukçay Barajı'nın temelini attı.
 
Bakan Eroğlu, "2003 yılında GAP'a 188 milyon TL ayrılmıştı. Bugün sadece DSİ sulama kanalları için 1.4 milyar TL ayırdık. İşte farkımız budur." dedi.
 
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır'da 57 bin hektar tarım arazisini suyla buluşturacak Kral kızı-Dicle cazibe sulaması 2, 3 ve 4. Kısım ana kanalları ile Pamukçay Barajı'nın temelini attı. Diyarbakır Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, temelini attıkları inşaatların 2012 yılında 12. ayın 12'sinde tamamlanacağını söyledi. 4 tesis ile 57 bin hektar tarım arazisinin suya kavuşacağını anlatan Eroğlu, 73 bin kişiye istihdam sağlanacağını ve yıllık ilave 130 milyon TL gelir artışı olacağını kaydetti
 
 
Şanlıurfa'da temelini atacakları 5 dev tesis ile 26 bin 300 hektar arazinin sulanacağını ve 2 beldenin taşkınlardan korunacağını belirten Eroğlu, tesisin 95 milyon 225 bin TL'ye mal olacağını kaydetti.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin dünyanın en iyi 10 ekonomisi olma hedefini belirlerken Diyarbakır'ı Türkiye'nin parlayan yıldızı olması gerektiğini ve bunun için gayret gösterdiğini anlatan Eroğlu, "Bu hedefi birlikte gerçekleştireceğiz. Hükümet olarak Diyarbakır'a kaynak aktarma konusunda hiçbir sıkıntımız olmamıştır." diye konuştu. Daha önce GAP'ta tesislerin temelinin atıldığını ve gerisinin unutulduğunu belirten Eroğlu, bugün bir yıllık gibi kısa sürede temeli attıkları tesisleri bitirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Eroğlu, "2003 yılında GAP'a 188 milyon TL ayrılmıştı. Bugün sadece DSİ sulama kanalları için 1.4 milyar TL ayırdık. İşte farkımız budur. İnşallah yatırımları çok hızlı bitireceğiz." dedi.
 
GAP'ta sulama yatırımlarına hız verdiklerini ve Diyarbakır'a büyük yatırımlar yaptıklarını anlatan Eroğlu şöyle devam etti: "Buraya dev yatırımlar yapıyoruz. Mesela barajlar göletler, sulama kanalları, TOKİ. Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı hepsi yatırımlar yapıyor. Sadece DSİ Diyarbakır'a 1 milyar 400 milyon TL tutarında yatırım yaptı. 79 derenin ıslahını yaptık. Kral kızı-Dicle Pompaj Sulaması 1. Kısım İnşaatı işi kapsamında kısmi olarak yapımı tamamlanan toplam 6 bin 692 hektar (PII ve PV Pompaj Sağ) alan sulu tarıma kavuşturduk. Kral kızı-Dicle Projesi Kapsamındaki 23 km'lik Kral kızı-Dicle İsale Kanalı ile 12 km'lik cazibe ana kanalı Diyarbakır Şehir Geçişi imalatları (Toplam 35 km) 2008 sonu itibarı ile tamamlanmış ve kesin kabulü yapılmıştır. Kral kızı-Dicle Sulaması kapsamında kısmi olarak işletmeye açılan sulama alanlarına ihtiyaç duyulan sulama suyu, Dicle Barajından bu isale kanalı vasıtasıyla iletilmektedir."
 
Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker ise GAP Eylem Planı kapsamında Tarım Bakanlığı olarak kendilerine ayrılan 1 milyar 500 milyon TL'nin 650 milyon TL'sini harcadıklarını kaydetti. Bakan Eker, GAP'ta modern sulama teknikleri yaparak geçmişte olduğu gibi toprağın çoraklaşmasının önüne geçtiklerini kaydetti. DSİ Diyarbakır Bölge Müdürü Turkay Özgür ise Diyarbakır'da yapımı tamamlanan koruma tesisi ile toplam 17 adet yerleşim yeri ve 100 hektar arazi taşkınlardan korunduğunu söyledi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Diyarbakır'da 57 bin hektar tarım arazisi suya kavuşacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız