Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
jony walker 

 

 
‘Yürüyen Adam’ figürüyle bilinen ünlü viski markası Johnnie Walker ve J&B’nin sahibi İngiliz Diageo, Mey İçki’yi Texas Pasific Group (TPG) ve Actera’dan 3.3 milyar lira işletme değeri ile satın alma konusunda mutabakata vardı. Dünyanın en büyük alkollü içki üreticisi konumunda bulunan Diageo’dan yapılan açıklamaya göre satın alma işleminin 2011 yılının ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. Satın alma işleminin, nakit kaynaklar ve borçlanma ile karşılanacağı bildirildi. 

Büyümemize hız katacak 
Satış sonrasında Diageo Avrupa’nın bir parçası olarak yoluna devam edecek şirket, mevcut ekip tarafından yönetilecek. Satın almanın ardından birinci yıl sonunda şirketin hisse başı kârının yaklaşık yüzde 1 oranında artmasının, yüzde 13’lük sermaye ağırlıklı ortalama maliyete göre beşinci yılda ekonomik kârın pozitif olmasının, yüksek büyümede yüksek marj kategorilerinin beklendiği ifade edildi. 

Diageo CEO’su Paul Walsh, “Mey İçki hızlı büyüyen Türkiye alkollü içecek pazarındaki mevcut konumumuzu değiştirecek. Bu yatırım, Diageo’nun Çin ve Vietnam gibi orta sınıfın hızla büyüdüğü pazarlardaki varlığını arttıracak” dedi. TPG Partner ve Mey İçki Yönetim Kurulu Başkanı Vincenzo Morelli de Mey’in Diageo’ya büyüme yolunda önemli platform oluşturacağını açıkladı. Morelli, “Türkiye’ye ilişkin edinmiş olduğumuz bilgi birikiminin, şirketleri geliştirip büyütmedeki özel tecrübemizle birleşerek, bu cazip pazarda bize yeni yatırım fırsatları vereceğine inanıyorum” dedi. Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu ise Diageo’nun Mey’i satın almasının ulaşılan başarının onaylanması anlamına geldiğini ifade etti. 

Açıklanan satış kararı üzerine dış basında ise yüksek gümrük vergilerinden dolayı bir süredir sıkıntı yaşayan Diageo’nun bundan sonra elinin rahatladığına dikkat çekildi. Wall Street Journal ve NewYork Times’da yer alan haberlerde gümrük vergisi konusunda hükümetin attığı adımların Diageo ile Mey İçki anlaşmasını kolaylaştırdığı belirtildi. 

Torba yasa yaradı 
Son dönemde Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Torba yasa İngiliz viski şirketlerini de kapsıyor. Yasa, çifte fatura düzenledikleri için 500 milyon dolarlık vergi cezasına çarptırılan İngiliz firmalarına uzlaşma yolunu açıyor. Bu firmalardan biri de Diageo. Tony Blair, Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak kesilen cezalar için firmalarla uzlaşma sağlanmasını istemişti. 

‘Herkes yararlanacak’ 
Gümrük Müstaşarlığı ise Torba Yasa ile getirilen düzenlemenin sadece viski şirketlerini kapsamadığını açıklayarak, “Bu düzenleme asıl tutarlarda herhangi bir indirim yapmadan borçları yapılandırmaktadır. Tüm firmalar haktan yararlanabilir.” 

7 yılda değeri 10’a katlandı 
Mey İçki, 2004 yılında özelleştirmeden Tekel’in içki bölümünü 292 milyon liraya satın aldı. Nurol, Limak ve Özaltın gruplarının içinde olduğu TÜTSAB Ortak Girişim Grubu tarafından kurulan Mey’in kısa sürede gösterdiği başarı ABD’ye kadar uzandı ve şirket 2006’da 800 milyon dolara ABD’li özel sermaye fonu Texas Pacifik Group’a (TPG) satıldı. Şirketin yüzde 10 hissesi ise zaman içinde Actera Grubu’na satıldı. 

Ürünleri 180 ülkede satılıyor 
Diageo, dünyanın önde gelen yüksek kaliteli içecek üreticilerinden biri. Başlıca markaları Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Windsor, Buchanan’s, Bushmills, Smirnoff, Ciroc, Ketel One, Baileys, Captain Morgan, Jose Cuervo, Tanqueray ve Guinness. Ürünleri 180’in üzerinde ülkede satılıyor. 

Türkiye’nin Mey’i İrlanda’nın Guiness’i 
Diageo Avrupa Başkanı Andrew Morgan, ‘bu alımın, Diageo’ya gelişmekte olan, heyecan verici ve dinamik bir pazarda, orta sınıfa ulaşma fırsatı sağlayacağını’ söyledi. Türkiye’de Mey İçki’nin, İrlanda’daki ‘Guiness’ gibi prestijli ve simgeleşmiş bir marka olduğunu söyleyen Morgan, “Türkiye’deki uygun ve olumlu yatırım ortamında güvenimiz tam” açıklamasını yaptı. 
 

Ekleme Tarihi
22.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Johnnie Walker 3.3 milyar liraya 'akşamcı' oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız