Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yeni süt ve hayvancılık desteklerini açıkladı.

2011 yılı tarımsal desteklerin Bakanlar Kurulu’nda imzalandığı bilgisini veren Eker, “6 milyar lira olarak öngördüğümüz desteklere süt ve et ürünü yapan üreticilere daha çok destek vermek maksadıyla ilave 2 destek koyduk. Bunlarla birlikte hayvancılığa ödememiz 1 milyar 700 milyon lirayı buluyor.” dedi. 

Düzenlediği basın toplantısıyla yeni yıldaki hayvancılık desteklerinin ayrıntılarını veren Bakan Eker, 2010 yılında 334 milyon süt primi, 250 milyon lira büyükbaş hayvan, 230 milyon lira yem, 140 koyun keçi, 250 milyon lira diğer olmak üzere 1 milyar 200 milyon liranın üzerinde destekleme ödemesi yaptıklarını belirtti. 

Bu yıl, destekleri arttırdıklarını vurgulayan Mehdi Eker, süt tozu primini yüzde 26 artırdıklarını ifade ederek, “Yıllık 38 bin ton süt tozunun piyasadan çekecek şekilde süt fiyatlarının düşmesini engellemeye dönük tedbir alıyoruz. Amacımız süt fiyatlarının düşmesini engellemek. 400 milyon lira civarında da kırmızı et üreticilerine destek öngörüyoruz.” diye konuştu. 

 

HAYVAN BAŞINA 300 LİRA 

Hayvancılığa verilen desteklerin kaynaklarını açıklayan Eker, 1,5 milyar faizsiz krediyle hayvan alan besicilerin yetiştirdikleri hayvanları kestirmeleri halinde hayvan başına 300 lira bir destek vereceklerini ifade etti. Kasaplık canlı hayvan ithalatından alınan gümrük vergisinden alınan kaynağı yerli üreticiye aktaracaklarını dile getiren Tarım Bakanı, “Uygulama hemen başlayacak. Burada da 400 milyon lira gelecek. 50 milyon lira da 20 bin tozunun desteği için kullanılacak. 450 milyon lira hayvancılık için kullanılacak. Toplamda hayvancılık desteği 1 milyar 700 milyon lira olacak.” ifadelerini kullandı. 

 

ORGANİK HAYVANCILIĞA YÜZDE 50 FAZLA DESTEK

Organik hayvancılığa da destek getirildiğini vurgulayan Mehdi Eker, et ve süt üretimini organik yapanların aldığı desteğin yüzde 50 fazla olacağını aktardı. Bütün desteklerin bu yıl içinde ödeneceğini belirten Eker, “2011 yılında süt pirimi desteği yüzde 50 artıyor. Litresi 4 kuruştan 6 kuruşa çıkıyor. Buzağı desteği yüzde 25, manda desteği yüzde 20, koyun keçi yetiştiriciliğine yüzde 50 artırıldı. Hayvan başına 10 liradan 15 liraya çıkarıldı. Silajlık mısırda dekar başına 50 liradan 55 liraya çıkarıldı. Üreticinin süt fiyatı düşerse bu döner et üretimini olumsuz etkiler. Fiyatları belli seviyede tutmak için belli kilodaki sütü alıyoruz.” bilgilerini verdi. Ocakta 550 milyon lira, şubatta 1 milyar 29 milyon lira ödeme yaptıklarını, martta da 1 milyar 300 milyon liralık ödeme bulunduğunu kaydeden Eker,1 litre sütün ile 2 kilo yem alabilmesi halinde üreticinin kar edeceğini aktardı. 

 

HAYVANLARIN GÖZ VE İLİĞİNİ YEMEYİN

İthal hayvanlarda deli dana hastalığı bulunduğu bu yüzden yenmemesi yönünde yazılar yazıldığının aktarılması üzerine Eker, “O tamamen Avrupa Birliği Salgın Hastalıklar Ofisi’nin tavsiye kararlarıdır. Hayvanların göz, omurilik gibi organları yenmemesi yönünde dünya hayvan sağlığı teşkilatının tavsiye kararları var. Bizim gönderdiğimiz yazıda o karara uygun. Türkiye’deki hastalık riskine karşı alınmış özel bir tespit değil. Öküzün altında buzağı aramasın, buzağı olmaz. Söz konusu karar yerli hayvanlar için de geçerli.” şeklinde konuştu. Tarım Bakanı, karkaz ithalatının 74 bin tona ulaştığını ve bununla et fiyatlarında yüzde 20’nin üzerinde düşme meydana geldiğini aktardı. 

 

SÜT PRİMİ YÜZDE 50 ARTTI 

Destek Eski * Yeni* Artış**

Süt prim 4 kuruş 6 kuruş 50

Brucella aşı 20 lira 25 lira 25

Manda 250 lira 300 lira 20

Buzağı 60 lira 75 lira 25

Koyun ve keçi 10 lira 15 lira 50

Koyun sütü 10 kuruş 15 kuruş 50 

Silajlık mısır 50 lira 55 lira 

Korunga 80 lira 90 lira

Yonca 125 lira 130 lira

(*) Litre, baş ve dekar alana

 

 

 

http://www.stargundem.com/

Ekleme Tarihi
22.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarım Bakanı: Hayvancılağa 1 milyar 700 milyon lira destek vereceğiz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

niyazi alagöz 22.02.2011
besici

tamamda sat al gel para sana verelim saden sifir kiredi verdiler dana zam sampiyonu oldu gene ayni meçmur alacaksin danayi satan sana ucuzmu verecek ithal ete niye gümruğu yüzde 30 dan yüzde 60 yapmasi lazim yoksa bu şartlarla besicilik yapilmaz yapdik diyelim eti kime satalim ebk 12 tl diyor danayi kaça alalim bir an önce ithal karkas eti durdurmalari gerekiyor

niyazi alagöz 22.02.2011
ADAMAKLA MAL TÜKENMEZ

Sayın Tarım bakanımız son üç aydır sürekli ne kadar destek verdiğini her konuşmasında hatırlatıyor, ama sonuç öyle değil, 2010 yılı bitmiş,2011 yılının iki ayı geçmiş ödediği sadece altı aylık süt teşviği o da 4 kuruş yani devede kulak ama mandıralara süttozu için 30 kuruş veriyor, ayrıca alabildiğine süt tozuda getirmelerine izin veriyor, devletin süte verdiği tüm destekler mandıracıya gidiyor, sonuç olarak mandıracı ucuza aldığı sütten ürettiği mamülü hiç ucuzlatamıyor, 65 kuruşa aldığı bir litre sütü en ucuz 1,75 e satıyor, sayın tarım bakanımda diyorki süt üreticisi bir litre süt satıp 2 kg yem aldığında kar edecek (yanlış okumadım değilmi tekrar bakayım yoksa 2 litre süt verip 1 kg yem alırsa kar edecek mi diyor.)Söylenenleri bir kenara bırakıp bu güne baktığımızda süt fiyatları şubat 1 den geçerli olmak üzere bürüt 65 kuruşa indirildi ödemelerde 45 gün sonunda %50 Nakit %50 üç aylık çek, erken ödeyen mandıralara tavır koyma kararı alındı, kısaca 1lt süt 925 gram yem alıyor,....