Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Süt üretiminde önde gelen illerden Burdur'da sanayiciler ile üreticiler fiyatta anlaşamadı. Ocak 2011'de 75 kuruş olan süt fiyatının şubat ayında 66 kuruşa düşmesinden yakınan üreticiler, istedikleri rakamda anlaşamamaları durumunda Ankara'ya yürüyeceklerini ifade etti. 

 

Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan süt ihalesinde Burdur sütü için sanayiciler ile üreticiler pazarlığa oturdu. İhaleye Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baki Varol, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Tarım İl Müdürü Kadir Güven, süt firmaların temsilcileri ve üreticiler katıldı. İhalede sanayiciler şubatta sütün litre fiyatının 66, mart ayında ise 60 kuruşa kadar düşmesini istedi. Üreticiler rakamlara tepki göstererek fiyatlarının 75 kuruş olarak ocaktaki fiyatta kalmasında diretti. 

 

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, ihale toplantısının tartışma yeri olmadığını belirterek, süt fiyatlarıyla ilgili bir kriz masası kurulması gerektiğini kaydetti. Burdur'un büyük çoğunluğunun geçim kaynağının hayvancılığa dayalı olduğunu kaydeden Özcan, "Yapılması gereken her şey kriz masasında konuşulmalı. Fiyatların iyi duruma gelebilmesi için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa onlara gidilmelidir. Alınan bütün önlemlere rağmen hala fiyatların düşmesi devam ediyorsa ondan sonra gerekirse eylem yapılmalı, süt dökülmeli ve üreticiler olarak Ankara'ya kadar yürünmelidir." şeklinde konuştu. 

 

Uzun süren tartışmaların ardından sanayiciler ile üreticilerin anlaşamaması nedeniyle Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız tarafından süt ihalesi ileri bir tarihe ertelendi. İhalede konuşan Tarım İl Müdürü Kadir Güven, Türkiye'nin yıllık 12 milyon ton civarında süt üretimi olduğunu belirtti. Burdur'un ise yıllık süt üretiminin 300 bin ton olduğunu ifade eden Güven, genellikle süt fiyatının düşmesinin sebebinin ithal damızlık olarak gösterildiğini kaydetti. İthalatı bağlanmış 26 bin adet Türkiye'ye giriş yapmış damızlık bulunduğunu aktaran Güven, "Burdur'da 85 bin sağılan inek bulunuyor. Burdur'un üretimi toplamda günlük 800 ton süt. Biz hayvanlarımızı lokantadan beslemeye alıştırdığımız o günden bu yana hangi şartta olursa olsun pek fazla kazandığımız söylenemez." dedi.

 

 

 

http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
25.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sanayici ile Üretici Süt Fiyatında Anlaşamadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız