Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adapazarı şeker 

Adapazarı Şeker Fabrikası'nın çiftçi 'sahipleri' icraya düşerken, yöneticileri kısa sürede servet edinmekle suçlanıyor.

Binlerce çiftçinin parasını özel harcamalarında kullandıkları ve ihalelerde yolsuzluk yaptıkları iddia edilen Adapazarı Şeker Fabrikası yöneticileri, yönetime geldikten sonra servet edinmekle suçlanıyor. 

65 bin çiftçinin üye olduğu Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin (APEK) sahibi olduğu fabrika bir süredir yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor. Müfettiş raporuna yansıyan usulsüz harcamalar ve ihalelere ilişkin yolsuzluk iddialarının ardından Sakarya Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede vahim suçlamalar var. İddianamede, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya başta olmak üzere birçok yöneticinin lüks otellerde konaklama gibi özel harcamalarını fabrikaya ödettiği belirtildi. Usulsüz harcamaların yanı sıra ihalelerde yolsuzluk yapıldığı, piyasa değerinin üstünde mal alımı gerçekleştirildiği, el altından şeker satıldığı iddiaları yer aldı. 

 

7 yıla kadar hapis istendi 

Savcı Güven Yıldız’ın hazırladığı iddianamede Aya’nın yanı sıra 12 yöneticinin ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan 1 yıldan 7 yıla kadar hapsi istendi. Fabrikadaki yolsuzluk iddialarına dayanak oluşturan raporlardan ilkini tamamlayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin incelemesi sürüyor. 

Fabrikaya borçlarını ödeyemedikleri için yüzlerce çiftçi icralık olurken, fabrika yönetimine geçmeden önce kimi kahvehane işleten, kimi garsonluk, kimi kamyon şoförlüğü yapan yöneticilerin mal varlığındaki artış da dikkat çekici. 

Özelleştirmeden 2005 yılında banka kredisi ile alınan fabrikanın yönetiminde 7 kişi bulunuyor. 150 milyon TL’lik borcu olan, binlerce çiftçi ile icralık olan fabrikanın yöneticilerinin mal varlıklarını yönetime geldikten sonra katladıkları öne sürülüyor. Savcılık iddianamesinde Başkan Ahmet Aya’nın fabrikanın başına geçmeden önce babasına ait 50 dönümlük arazi dışında başka bir mal varlığı yoktu. Ancak Ahmet Aya’nın şimdilerde, her biri 350-400 bin TL değerinde olan üç hatlı midibüsü, Çaykışla köyünde bir besi çiftliği, Erenler Patates Hali yakınında lüks dairesi, otomobili ve bağ-bahçeleri olduğu belirtiliyor. Ahmet Aya son olarak basına, yeni aldığı 117 bin euroluk makam aracıyla yansıdı. 

Radikal’e konuşan Ahmet Aya, malvarlığının arttığı yönündeki iddiaları yalanladı.Sakarya’nın köklü ailelerinden birine mensup olduğunu söyleyen Aya, “Birileri bize çamur atmak istiyor. Bu fabrika 7 yıl kapalı kaldı. Bu fabrikayı yeniden ayağa kaldırıp üretime geçirmek suç mu? Bu yönetim medeni cesaret ortaya koyarak bu fabrikayı ayağa kaldırdı” dedi. 

Yönetim Kurulu üyesi Sabahattin Karasakal ise fabrika yönetimine girmeden önce Sakarya Geyve’de bir pastanede garsondu. Ancak iddialara göre Karasakal’ın altında şimdi son model lüks bir Audi bulunuyor. Geyve’de de sulu tarım yapılan yüzlerce dönüm bağ-bahçesi var. Karasakal’ın Taraklı’da da yeni araziler aldığı öğrenildi. Karasakal ismi ayrıca, fabrika arazilerinin satışında yolsuzluk iddiasıyla İstanbul Başsavcılığı’nın soruşturmasında da yer aldı. 

Yönetim Kurulu üyesi Ferda Özten ise 2006’ya kadar Söğütözü’nde kahvehane işletiyordu. Özten’in de bağ-bahçe, ev ve otomobil sahibi olduğu öğrenildi. 

Bir diğer yönetim kurulu üyesi Cevdet Sağlık 

ise 4-5 yıl öncesine kadar babasına ait kamyonda şoförlük yapıyordu. Sağlık da maddi durumunu iyileştiren isimler arasında gösteriliyor. 

 

Fabrikanın sahibi çiftçiler 

Yolsuzluk iddiaları ile gündemde olan Adapazarı Şeker Fabrikası 1953’te kuruldu, 1999 depreminde ağır yara aldı. 2005’te ise 65 bin çiftçinin üye olduğu APEK tarafından 45 milyon 750 bin dolar krediyle devletten satın alındı. Özelleştirme İdaresi, fabrikayı satarken tüm borçlarını sildi ve ambarındaki 33 milyon liralık 18 bin ton şekeri yeni yönetime bıraktı. Ayrıca değerli araziler, gayrimenkuller ve değeri 30 milyon liraya varan fabrika hisseleri vardı. Ancak şimdilerde 150 milyon TL dolayındaki borcu nedeniyle ipotekli.

 

 

 

 

http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
25.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Şekerden çıkan servet




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız