Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başladı 

ERZURUM (İHA) - Erzurum Tarım İl Müdürlüğünce çiftçiler ilkbahar dönemi şap aşılaması konusunda uyarıldı.

İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyasının 15 Şubat 2011 tarihinde başlayıp 30 Nisan 2011 tarihine kadar süreceğini belirten Erzurum Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince, yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aşılamaya katılmayan yetiştiriciler hakkında 5 bin 385 TL idari para cezası uygulanacağını belirttiler.

Aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmediğine dikkat çeken yetkililer, şu açıklamada bulundular:

“İlimiz ekonomisinin ve halkın tek geçim kaynağı olan hayvancılığımızın daha sağlıklı ve yüksek verimli yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede yapılacak çalışmalarda köy muhtarı ve idare heyetine önemli görevler düşmektedir. Köy muhtarı ve idare heyetlerinin, köy halkına rehberlik etme ve aşılama çalışmaları için köylerine gelen ekiplere yardımcı olma yasal sorumluluğu bulunmaktadır. Yine bu çerçevede, tüm yetiştiricilerin de bu yönlü çalışmalara gerekli ilgi ve duyarlılığı göstermesi gerekmektedir. Bilindiği gibi Şap (Dabak) hastalığı salgın tarzında seyreden, genç hayvanlarda öldürücü ve büyük ekonomik kayıplara neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık, her türlü hayvan ve insan hareketleri, su, ortak ve yakın mera, rüzgâr ve tozlarla uzak mesafelere kadar bulaşması mümkündür. Bu nedenle hastalıkla mücadele son derece zordur. Hastalık çıktığında yoğun aşılama, hastaların kesimi, karantina ve dezenfeksiyon gibi yöntemlerle mücadele edilmektedir. Hastalığın antibiyotiklerle tedavisi bulunmamaktadır. Şap hastalığının ortaya çıkmaması veya etkinliğinin daha da azaltılması için tüm sığır varlığının yılda iki kez ve koyunların ise bir kez mutlaka aşılanması gerekir. Bu amaçla düzenlenmiş olan ‘İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’ 15 Şubat – 30 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılacaktır. Köy ve Mahalle Muhtarlıkları, en kısa sürede bağlı bulundukları İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek, köyleri için belirlenecek aşılama tarihini yetiştiricilere ilan etmesi gerekir. Kampanyada gebe hayvanlar dâhil tüm sığır cinsi hayvanlar aşılanacaktır. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince, yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aşılamaya katılmayan yetiştiriciler hakkında 5 bin 385 TL idari para cezası düzenlenmektedir. Aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemekte ve ayıca hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden de faydalandırılmamaktadırlar. Aşılama kampanyası; İlçe Tarım Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir. Yetiştiricilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. “

 

Ekleme Tarihi
26.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız