Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ekmek korkusu 

Hükümet buğdayda yüzde 130 olan ithalat gümrük vergisini 1 Mayıs'a kadar sıfırladı. Sebep tüm dünyadaki artan ithalat nedeniyle olası bir ekmek krizini önlemek.

Et ve sütten sonra tarımdaki yeni sıcak alan buğday. Yükselen buğday fiyatları ve Ortadoğu’daki gergin havayı dikkate alan tarım bürokrasisi, mayısa kadar buğdaydaki gümrük vergisini sıfırladı. Yetkililer “Dünyadaki gergin hava nedeniyle bütün ülkelerde buğday ithal etme isteği oluştu. Biz de risk alıp, olası bir ekmek krizi yaşamak istemedik. Bu nedenle kısa süreli bir ithalat kararı aldık” dedi. 

Buğdayda son dönemde, bütün dünyada yaşanan fiyat artışları dikkat çekiyor. Ağustostan itibaren uluslararası piyasada buğday fiyatı yüzde 62 artarak, 440 dolar-tona yükselirken Türkiye’de ise Toprak Mahsulleri Ofisi’nin son dönemde aldığı kararların sonucu olarak artış oranı yüzde 32’de kaldı ve buğdayın tonu 730 TL oldu. Ancak buğdayda fiyat artışlarının süreceğine dönük sinyaller gelmesi üzerine; bakanlar kurulu, buğday ve yulaf ithalatındaki gümrük vergisini özel sektör için yüzde 130’dan sıfıra düşürdü. Vergi 1 Mayıs’tan itibaren tekrar yüzde 130’a çıkarılacak. 

 

Risk almak istemediler 

Yetkililer, normal koşullarda ihtiyaca yetecek buğday bulunduğuna dikkat çekti. Ancak Ortadoğu’daki isyan dalgasıyla birlikte dünyanın gergin bir ortama geçiş yaptığını ve bütün ülkelerin buğday ithalatına yöneldiğini vurgulayan yetkililer, ‘bir ekmek krizi yaşanması olasılığını tamamen ortadan kaldırmak kararı’ aldıklarını açıkladı. 

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ise “Böyle bir karar alınacaksa, bizimle müzakere edilmesi gerekirdi” diye konuştu.

 

 

 

 

http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
26.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ekmek korkusu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız