Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BALIKESİR - Bitki özleri üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan Edremitli mucit Kale Naturel ve Bitkisel Ürünler Limited Şirketi sahibi Faruk Durukan, yeni buluşu ile zeytinin aylar süren işlem süresini 6 saate indirdi.

Mucit Durukan, ihracat şampiyonları çıkartabilecek yeni zeytin işleme metodu ile Türk zeytincisinin adını dünyada duyuracağını söyledi. Yeni cihazını henüz isimlendirmeyen Mucit Faruk Durukan, zeytini su yerine açık hava ile işleme tabi tutarak, daha kısa sürede ve daha doğal bir şekilde işliyor.

 

Türkiye'nin zeytin zengini topraklarında yaşayan ve bitki özleri üzerine yaptığı bilimsel çalışmalar ile tanınan Faruk Durukan, dalından kopan zeytinin aylar süren işleme süresini, yeni buluşu olan cihazla 6 saate indirdi. Zeytin sektöründe paranın zor kazanıldığını belirten mucit Durukan, zeytinin 6 ay civarında olan bekleme süresi ile birlikte sermayenin de beklemeye mecbur kaldığını ve bu işleminin firmalara külfet getirdiğini söyledi. Durukan, "Zeytinde oleuropein denilen bir madde var ki bu maddenin hücre yenileyici özelliği de var. Bir zeytinde çekirdek hariç yüzde 3 oleuropein maddesi bulunur. Yeni işleme metodumuzla bu etkin madde zeytinin içinde kalıyor. Bildiğimiz işleme metotlarında zeytin tuzlu suda bekletilir. Oleuropein maddesinin düşmanı ise sudur. Haliyle zeytindeki bu önemli madde böylece kaybolur. Bugün; dünya, dışarıdan aldığı gıda maddesinin kimyasına bakıyor. Dünyanın yapamadığını yaparsak bir adım önde oluruz. Bugün zeytin sektörünün öncü ülkeleri olan İspanya ve İtalya gibi ülkelerin kendi tarzları var. Yeni yaptığımız yöntem ile zeytinin içindeki oleuropein maddesini kaybetmiyoruz ve aynı zamanda aylar süren bekleme süresini 6 saate indiriyoruz. Bunun adına ister Edremit yöntemi diyelim, ister başka bir şey, önemli olan doğallığı bozmadan natürel halde sofralara ulaşabilmek" şeklinde konuştu.

 

Oleuropein'in gramı 2 bin euro

 

Bugüne kadar yüzlerce farklı bitki özü ekstraktları konusunda çalışmalar yaptığını ifade eden Faruk Durukan, zeytinin içinde bulunan oleuropein maddesinin ilaç sanayinde kullanıldığını belirtti. Avrupa'da gramının 2 bin eurodan satıldığını söyleyen Durukan, dalından kopan zeytinin aylar süren işleme süresini, yeni buluşu olan cihazla 6 saate indirdiğini belirterek, "Yeni işleme metodu ile zeytinde kalite tavan yaptı. Yüksek kaliteli bu zeytin ile dünyada hiçbir firma rekabette bulunamaz. Türkiye'deki 25 üniversiteye bilimsel çalışmalarda kullanmak üzere hammadde sağlıyoruz. Şuan yeni zeytin işleme metodumuz ile bir kaç büyük firma ile çalışıyoruz. Günde 1 ton civarında zeytini yeni işleme yöntemi ile tüketmeye hazır hale getiriyoruz. Bu rakamları daha yukarı çekebilmek için cihazın seri üretimine başlayacağız" bilgisini verdi.

 

Faruk Durukan, "Zeytinin en doğal hali ile 6 saat işlendiği yeni buluşumu kesinlikle yurt dışına vermeyeceğim. Bütün derdim; yeni bir zeytin işleme metodu ortaya koyabilmek. Bunu Türkler yaptı desinler, imzamızı atsınlar. Ticari yönden düşünürsek, zeytin ihracat şampiyonları çıkarabileceğimiz bir yöntem, çünkü zeytinde bekleme süresi 6 aydan 6 saate indi. Bu yöntemin en büyük avantajı doğallığı bozmuyor ve hiçbir kimyasal madde karıştırmıyorsunuz. Yurt dışından konu ile alakalı işadamları ziyarete geliyor. Lakin ben onlara nasıl yapıldığını değil, nasıl ulaşılmaz olduğunu anlatıyorum" şeklinde konuştu.

 

Zeytin yaprağı çayı üretmişti

 

Bir süre önce zeytin yaprağı çayı buluşu ile de kamuoyunda ses getiren Faruk Durukan, "İsviçre'ye ilaç sanayinde kullanılmak üzere bitki özleri hammaddesi vermeye başladık. Onlar kendi teknolojilerince hammaddeleri işliyor. Sadece zeytin hususunda çalışmıyoruz. Üzüm çekirdeği, deve dikeni, yeşil çay gibi yüzlerce bitki üzerinde 20 personel ile çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
28.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zeytinde işlemi 6 saate düşürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız