Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yeşil çay sanayiye de derman 

ÇAYKUR’un başlattığı projede, Akdeniz Üniversitesi bilim adamları yeşil çayın pudrasını üretmeyi başardı.

Akdeniz Üniversitesi, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün çay ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla başlattığı bilimsel projede yeşil çay pudrası üretti. Yeşil çay pudrası ayrandan dondurmaya, makarnadan yaş pastaya kadar gıda alanında tüketildiği gibi klimalardaki filtre sistemleri, kozmetik ve ilaç sektöründe de kullanılıyor.

Akdeniz Üniversitesi, ÇAYKUR’un TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi (MAM) Gebze Gıda Enstitüsü, İTÜ ve Atatürk Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü "Türk yeşil çayının Kalitesinin Araştırılması ve Yeni Ürünlerinin Geliştirilmesi Projesi"nde yeşil çayın pudrasını üretmeyi başardı.Akdeniz Üniversitesi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü proje ekibinden Prof. Dr. Feramuz Özdemir, yeşil çay pudrası üretmek için çalışmalara 1988 yılında ÇAYKUR’da görev yaptığı yıllarda başladığını anlattı.Görev yaptığı Akdeniz Üniversitesinde Doç. Dr. Ayhan Topuz, Yrd. Doç. Dr. Hilal Şahin, araştırma görevlileri Cüneyt Dinçer, Mehmet Torun, İhsan Burak Çam, Kübra Sultan Özdemir ve İsmail Tontul’un yaklaşık 2 yıllık çalışması ile önemli sonuçlara imza attıklarını belirten Prof. Dr. Özdemir, "Ekip olarak ’çayı bardaktan çıkarıyoruz" sloganıyla başlattığımız çalışma sonunda yeşil çay pudrası üretmeyi başardık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde artık yeşil çay pudrasının üretim teknolojisi Türkler tarafından bilinmektedir" diye konuştu.

Yeşil çay pudrası ilaç sanayisinden gıdaya kadar kullanılacak

Proje ekibinden Doç. Dr. Ayhan Topuz da, ÇAYKUR için ürettikleri yeşil çay pudrasının Türkiye’de özellikle Trabzon, Rize ve Artvin illerinde yapılan çay üretimine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.Yeşil çay pudrasının klimaların filtrelerinde koku giderici olarak kullanılabildiğini, kozmetikten ilaç sanayisine kadar pekçok sektörde kullanım alanı bulduğunu kaydeden Topuz, bu ürünün Karadeniz bölgesinin çay ihracatına önemli bir potansiyel kazandıracağını bildirdi.Ürettikleri yeşil çay pudrasının ayrandan makarnaya, yaş pastadan dondurmaya kadar pek çok alanda katkı maddesi olarak kullanıldığını da vurgulayan Topuz, "Farklı işleme teknikleri kullanarak, özel bazı muameleler uygulayarak aroma ve renkte yüzde 95 Japon pudrasını yakaladık" dedi.Ayhan Topuz, ürünün tüm patent hakkının ÇAYKUR’a ait olduğunu, önümüzdeki 2-3 yıl içinde ürünün raflardaki yerini alacağını bildirdi.

 

 

 

http://www.gazeteyenigun.com.tr/

Ekleme Tarihi
28.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yeşil çay sanayiye de derman




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız