Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ERZURUM(GHA) – Erzurum’daki veteriner hekimlere yönelik olarak “Suni Tohumlama” kursu verildi. 15 veteriner hekimin 40 saat boyunca eğitim aldığı kursta, pratik uygulamalara da yer verildi. 

Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, ilde yürütülen suni tohumlama çalışmalarına destek olmak amacıyla veteriner hekimlere yönelik “Suni Tohumlama” kursu verdiklerini bildirdi. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan kurs için Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden uzman desteği aldıklarını kaydeden Çelebi, “Eğitimlere bizzat Veteriner Fakültesi’nde görevli öğretim üyeleri katıldı. Suni tohumlama konusunda gelinen en son teknoloji ve yöntemler, bu kursta veteriner hekimlere anlatıldı.” dedi.   

 

15 VETERİNER HEKİM EĞİTİM ALDI 

Açtıkları kurs için 15 kişilik bir kontenjan belirlediklerini hatırlatan Prof. Dr. Fikret Çelebi, toplamda 40 saat süren olan kursun, bir hafta boyunca devam ettiğini kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın izniyle Tarım İl Müdürlüğü’nün denetiminde gerekleştirilen kursta, eğitimlerin sadece teorik değil, pratik olarak da verildiğini anlatan Çelebi, “Veteriner hekimlerimizin suni tohumlama hizmetlerinde görev alabilmeleri için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylı sertifikaya ihtiyaçları var. Veteriner hekimlerimizin söz konusu kursa katılarak, sertifika alıp suni tohumlama hizmetlerine katılabilmelerine olanak sunmak amacıyla açtığımız kursun, Erzurum’da bu yönde yürütülen çalışmalara kazanım sağlayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

 

HAYVANCILIKTA ÇAĞDAŞ YÖNTEM 

Öte yandan suni tohumlama uygulamaları hakkında açıklayıcı bilgiler de veren Prof. Dr. Fikret Çelebi, suni tohumlamanın, uygun tohumlama zamanında olduğu belirlenen dişi hayvanların genital kanallarına spermaların hijyenik koşullarda nakledilmesi şeklinde tanımlandığını söyledi. Suni tohumlamanın, Türkiye’deki evcil hayvanlarda uygulanmasının oldukça uzun bir maziye sahip olduğunu anlatan Çelebi, Erzurum’da da bu yönde kayda değer çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi. 

Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, hayvancılıkta hem tür, hem de verim kalitesinin artırılması amacıyla başvurulan yöntem sayesinde çok sayıda kültür ırkı buzağı elde edildiğini anımsatarak, “Bu uygulama içerisinde çok daha fazla veteriner hekimimizin görev alması, hayvancılık sektörünün gelişme sürecini hızlandırmak anlamına geliyor. Bu nedenle eğitimlere çok büyük özen gösteriyoruz.” dedi.

 

 

 

http://www.erzurumgazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
01.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Veterinerlerden tarımsal üretime katkı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız