Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Panelin açılışında konuşan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ufuk Ay, çarpık kentleşme ve sanayileşmenin bu hızla devam atmesi halinde ortada Bursa Ovası diye bir şey kalmayacağını söyledi.

TEMA Danışmanı Mahir Gürbüz'ün konuşmacı olarak katıldığı panelin yöneticiliğini Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. A. Vahap Katkat yaparken, Bursa Tarım İl Müdürlüğü Nilüfer İlçe Müdürü Mehmet Yıldırım, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Başkanı Ufuk Ay, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü Bursa Toprak Drenaj Baş Mühendisi Talat Usta, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy da toplantıda görüşlerini bildirdi. Günümüzde insanların hâlâ 'toprak'la 'arazi'yi ayırt edemediğini vurgulayan TEMA Danışmanı Mahir Gürbüz, toprağın bir varlık olduğunu, arazinin ise kullanılması mümkün bir kaynak olduğunu söyledi. Tarım arazisinin kesinlikle tarım dışında kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Gürbüz, "Araziyi kullanıp da toprağı yok etmeyecek tek sektör tarımdır. Amaç dışı kullanımın önlenmesi gerekir, büyük ovaların Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınması gerekir." dedi. 



Tarım dışı alanların amaç dışı kullanılmasında devletin öncülük ettiğini ve üstün kamu yararının her türlü kötü çıkarları için kullandıklarını belirten Gürbüz, Sapanca'daki Toyota fabrikasını, Antalya'daki doğalgaz santralini ve Gaziantep'teki fıstık bahçelerinin üzerine yapılan organize sanayi bölgesini bunlara örnek olarak gösterdi. 

HKMO Başkanı Ufuk Ay da, Bursa'nın tarım arazileri üzerinde gelişen kaçak yapılaşma sorununu ve bu sorunun temel kaynağı olan hisseli parsel olgusunu doğru anlayabilmemizin imkânının olmadığını söyledi. 

Ay, şu görüşleri dile getirdi: "Bursa'da yer alan yapı stokunun yüzde 70'e yakını kaçak yapı statüsündedir ve bu yapıların yüzde 80'i hileli hisseli parseller üzerine oturmuştur. Çarpık kentleşme ve sanayileşme bu hızla devam ederse çok kısa süre içinde Bursa Ovası yok olacaktır."

zaman.com..tr

Ekleme Tarihi
01.03.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Tedbir alınmazsa, Bursa Ovası yok olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız