Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Bahadın Belediyesi, AB Kadın İstihdamını Desteklenmesi Programı' na yaptığı proje başvurusuyla, 110  kadın şarap üretimini öğretecek. Bahadın'lı kadınlara hem meslek edindirecek hem de para kazandıracak olan 'Bahadın'da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar' projesinin 6 Belediye, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Ankara Bahadın Kültür Derneği işbirliği ile hayata geçirildiğini aktaran Proje Yöneticisi Armağan Baş, 148 bin Euro bütçesi olan projenin yüzde 90'ının AB tarafından karşılanacağını söyledi. 15-60 yaş aralığındaki 110 kadına ev şarapçılığı eğitimi verdiklerini belirten Baş, "Proje artık uygulama aşamasında.  Kasabamızda herkes amatör olarak şarap üretimi zaten yapıyor. Şarap burada bir kültür. Bu projedeki asıl amacımız daha kaliteli şarap elde etmek. Verdiğimiz eğitimin amacı bu. Kursiyerlerimize haftada 2 gün, 5 saat eğitim veriyoruz. Ayrıca günlük 6 euro harçlık veriyoruz. Ankara Üniversitesi proje ortağımız Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği  Bölümü'nden 3  hocamız  eğitim veriyor"diye konuştu.

Proje ile bir şarap imalathanesinin kurulduğunu ve şarap  üretimiyle ilgili  pratik eğitimlerin burada verildiğini söyleyen Baş, "Projenin sonunda şarap imalathanesi  belediyenin olacak. Proje sorası Bahadınlılar bu imalathaneden yararlanabilecek. 2010 Kasım ayında başlayan  proje  2011 Mayıs  ayında tamamlanacak. Mayıs-Haziran ayında ilk ürünü alacağız. Bu deneme amaçlı bir üretim olacak.  Projenin bitimi hasat dönemine gelmediği için üzümü ithal edeceğiz. Mayıs ayında deneme üretimi yapılmış olacak" diye konuştu.

'Bahadın Şarabı' ismiyle pazara sunulacak

Kasabanın geçmişinde bağcılık kültürünün olduğunu aktaran Baş, şarapçılığın yapalabilmesi için önce bağcılığın yapılması gerektiğini bunun içinde proje kapsamında şaraba uygun çubuklar dikileceğini söyledi. Baş," Bin 500 dönümlük bağ alanımız var. Öncelikle toprak işlenecek, yeni çubuklar dikilecek bu da  ciddi bir istihdam sağlayacak. 350 civarında ailenin  bu işi yapacağını ön görüyoruz. Yurtdışında olanlar da var. Onların bağını biz işleyeceğiz"dedi. Deneme üretiminden sonra  "Bahadın Şarabı" ismiyle pazara sunulacak olan şarapların   büyük şehirlerde olan 2-3 marketin pazarlamasını üstlendiğini de aktaran Baş, şunları söyledi:"Ben işletme mezunu. Üniversiteyi bitirdikten sonra kasabama  geldim. Projeye başlarken  tecrüben olmadığı için korkularım oldu. Ama başladım ve devam ediyoruz. 110 kadına bu projede önderlik etmek güzel bir his. İlgilenmek güzel. Kendi kasabamız kendi insanımız. Kadınlarda istekli. Derslere katılım yüzde 100. Bunun da bizi başarıya götüreceğine inanıyorum. "

 http://www.kobiden.com/yozgat-bahadinlinin-kadinlari-ab-hibesiyle-ev-sarabi-uretecek_10163_haber.html

Ekleme Tarihi
03.03.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Yozgat Bahadınlı'nın kadınları AB hibesiyle ev şarabı üretecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız