Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye'de geri dönüşüm sektöründe ilk sırada yer alan ve bu alanda dünyada ülkemizi 6. sıraya taşıyan Uşaklı sanayiciler, bu yıl Çevre Teşviği alabilmek için ilgili bakanlıklarla görüşmelere yoğunlaştı.

 

Günlük 70 kamyon konfeksiyon, iplik ve ev tekstili atığı Uşak'ta işlenerek elyaf haline getiriliyor. Kaynak israfının önüne geçmeyi sağlayan bu tesislerde tarlasız pamuk üretimi gerçekleştirerek Türkiye'nin pamuk üretiminin yarısı kadar iplik tekrar kullanıma sunuluyor. Tekstil telefleri ve pet şişe atıklarının geri dönüşümü ile elde edilen yünlü ve pamuklu iplikler battaniye, çorap, kumaş ve triko imalatında kullanıyor. Atıklara yeniden hayat vererek kıt kaynaklara alternatif yaratan bu tesisler uzun yıllardır bu işi yapıyorlar. Son 5 yıldır geri dönüşümde önemli bir merkez haline gelen ilde sanayiciler geri dönüşüm teşviğinden faydalanmak için harekete geçtiler.

 

Tekstil sektörünün Uşak ekonomisinde büyük bir önem kaydettiğini anlatan Uşak Tekstil İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Öztan yaptığımız görüşmelerde üreticiler olarak Çevre Teşviği istediklerini belirterek, "Tekstil sektörü, ilimiz ekonomisinin yüzde 40'ını teşkil ediyor. Şehrimizde istihdamın yüzde 35'ini sağlayan yani yan sektörleri ile birlikte 18-20 bin kişinin çalıştığı bir işkolu. Biz tekstil artıklarından yılda 365 bin ton yeniden kazandırılmış pamuk üretiyoruz. Yani tarlasız pamuk üretimi yapıyoruz. Yılda 365 bin ton pamuk tarlada yetişse takribi 1 milyon 500 bin dönüm arazi gerektirir. Türkiye'de toplam 900 bin ton pamuk üretiliyor, Uşak'ta yeniden kazandırılan ve hayat verilen tekstil telefinin önemi bu mukayeseyle anlaşılabilir" diyor. Geri dönüşüm ile hem çevre hem de milli servet korunuyor. Arif Öztan'ın verdiği bilgiler çok önemli: Uşak tekstil sektörü yeniden dönüşümde, günlük 120 ton pet şişeyi kırıp temizleyip elyafa döndürdüğü gibi ayrıca 700-900 ton tekstil artığını şifonozlarda karnetlerde açıp elyafa dönüştürüyor. Bu elyafların bir kısmı satılıyor. Yaklaşık günlük 500 tonu iplik haline getirilip, takribi 200 tonu Uşak'da battaniyede kullanılırken kalanı da çorap, triko ve kumaş sektörlerinde kullanılması için yurtiçi ve yurtdışı tekstil sektörlerine gönderiliyor. Dolayısıyla ortalama günlük toplam bin ton çöpü ekonomiye kazandırarak, Türk ekonomisine de yıllık 450 milyon dolar katma değer sağlanıyor. Bu işlemler yapılırken firmaların en büyük girdi maliyeti elektrik enerjisi. İşte bu nedenle  yüzde 50 indirim istiyorlar; Çevre Teşviki istiyorlar. Türkiye'nin her yerinde geri dönüşüm yapan tesislerin bu teşvikten yararlanmasını talep ediyorlar. Uşaklı sanayiciler bu konuyla ilgili olarak Ankara'da ilgili bakanlıklarla görüşmelerin sürdürüyor. Öztan'ın belirttiğine göre yapılan görüşmeler olumlu ilerliyor.Kaynak israfının önüne geçmek adına, atıklara yeniden hayat veren geri dönüşüm tesislerinin en önemli gider kalemleri arasında yer alan elektrik için yüzde 50 teşvik talebine Ankara'dan gelen olumlu bakış açısının biran önce sonuçlanması, Uşaklı tekstilcilerin geleceğe daha umutlu bakmasını sağlayacak.

 

 

 

 

http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
05.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Uşaklı tekstilciler tarlasız pamuk üretiminde teşvik istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız