Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Muğla'nın Datça ilçesinde üreticiler, mevsimin ilk bademini topluyor. Üreticiler tarafından kilosu 20 liraya satılan Datça bademi, marketlerde ise 35 TL'ye satışa sunuluyor.

 

Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Datça Yarımadası'nın büyük bölümünde badem yetiştiğini belirterek, ''En meşhur bademimiz Palamutbükü, Cumalı ve Yaka köylerinde üretiliyor. İlk badem çağlaları çıkmaya başladı ve piyasada satılıyor. Türkiye'de mevsimin ilk bademi Datça Palamutbükü'nde toplanıyor'' dedi.

 

Datça'da şubat ortasında mevsimin ilk bademlerinin çıktığını vurgulayan Üncü, ''Datça bademi, erken çıkmasından ziyade lezzet olarak da farklı. Datça'da yaşayanlar için badem en önemli gelir kaynaklarından biri. Datça bademinin tanıtımı için belirli bir çaba gösteriliyor ama şu an için önceliği bademin korunmasına veriyoruz. Datça bademinin tescilini alarak markalaştırmak için belediye ile birlikte girişimlerde bulunuyoruz'' diye konuştu.

 

BADEMİN KİLOSU 20 LİRA

Palamutbükü köyünde yaşayan Özer Şahin ise badem ağaçlarının geçen yıla göre daha fazla ürün verdiğini belirterek, ''Türkiye'de badem ilk Palamutbükü'nde çıkar. Bu yılın bademleri de Şubat ayının sonlarında çıkmaya başladı'' diye konuştu.

Badem fiyatının eski kuru bademin fiyatına göre belirlendiğini ifade eden Şahin, mevsimin ilk bademinin üreticiler tarafından kilosu 20 liradan satıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

 

''Biz bademi toptancılara 20 liradan satıyoruz. Datça bademi marketlerde ise 35 liradan satışa sunuluyor. Palamutbükü'nde yaklaşık 5 bin badem ağacı bulunuyor ve köyün yüzde 70'i geçimini bademden sağlıyor. Topladığımız ilk ürünleri Antalya, Denizli, Aydın, Ankara, İstanbul ve İzmir'e gönderdik. Bu illerden de yurt dışına ihraç ediliyor. Bir hafta sonra Datça bademi, Avrupa'da sofraları süsleyecek. Türkiye'nin farklı kentlerinden insanlar, bademlerin çiçek açtığı ve çağla olduğu dönmelerde bölgeye gelerek ortaya çıkan doğal güzelliği izliyor.''

 

DATÇA BAHARI ÇİÇEKLERLE KARŞILIYOR

Bu arada hava sıcaklığının son 1 haftadır 14 derecenin altına düşmediği Datça ve köylerinde baharın renkleri herkesi büyülüyor. Datça sahilinde ise insanlar denize giriyor ve güneşli havanın keyfini çıkartıyor.

 

Rengarenk çiçeklerle kaplanan kırlar da başta İstanbul olmak üzere farklı kentlerden gelen fotoğraf sanatçılarına muhteşem bir manzara sunuyor.

 

İstanbul'dan Datça'ya mevsimin ilk bademlerini fotoğraflamak için geldiğini analatan fotoğraf sanatçısı Ezgi Özüduru, kış ortasında baharı yaşayan Datça'ya hayran kaldığını ifade ederek, ''Özellikle bu mevsimde çiçek açan ve meyve veren badem ağaçları beni şaşkına çevirdi'' dedi.

 

 

 

http://www.ntvmsnbc.com/i

Ekleme Tarihi
07.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mevsimin ilk bademleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız