Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
mustafa tan 

Zeytincilik Yasası’ndaki değişiklikle zeytin alanlarının madencilik çalışmalarına açılması konusundaki son hamleye üreticiden tüccara ilgili tüm kesimler isyan etti, yanlıştan dönülmesini istedi.
 
Yönetmelik değişikliği ile zeytin alanlarının madene açılmasına yönelik girişimlere tepkiler sürüyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, yönetmeliğin mevcut haliyle bırakılmasının sektörün ortak görüşü olduğunu belirtirken, İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Fevzi Tuncelli, bu tehlikeli gidişe son verilmesini istedi. Zeytinyağında pek çok sorunun bulunduğunu, ancak Zeytincilik Yasası’ndaki son gelişmelerin ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Tuncelli, “Zeytinlik alanlara en az 3 kilometre mesafede kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı yasa ile güvence altına alınsa da, bu yasak yasal değişikliklerle sürekli delinmeye çalışılmıştır. Bu girişimler şimdiye kadar olumsuz sonuçlanmıştır. Ancak son olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre zeytinlik alanlarda maden arama faaliyetlerine izin verilmesi gündemde. Zeytinciliğimizi olumsuz etkileyecek bu girişimden vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.
 
10 milyon kişi
 
Zeytincilik sektörünün Türkiye’de 10 milyon kişiyi ilgilendiren bir sektör olduğunu söyleyen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, büyük bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Son yıllarda yapılan çalışmalarla ağaç sayısının 160 milyona çıktığını, üretim hedefinin 2015’te 700 bin ton ile İspanya’nın ardından dünya ikinciliğine yükselmek olduğunu belirten Tan, “İç tüketim hedefimiz ise kişi başı 1.5 kilogramdan 5 kilograma çıkartmak. Böyle bir tabloda, zeytin alanlarının yasa eliyle madenciliğe açılmasının istenmesine inanamıyoruz. Biz 10 milyon kişi, bu yasaya karşıyız. Milli irade bu yasayı dört kez reddetti, fakat şimdi zeytincilik yasasına bir yönetmelik ekleyerek bunu yapmak istiyorlar” dedi.
 
SÖZÜN BİTTİĞİ YER
 
UZZK Başkanı Tan, “Zeytin, adalet ve barışın simgesidir. Dinginliği, sabrı, gün görmüşlüğü de temsil eder. Yıllardan beri bu dinginliği bıkmadan usanmadan karmaşa ile ihlal etmekle elde edilmek istenen amaç ve çıkarları, kamuoyunun yanı sıra zeytincilerimiz de bilmektedir. Zeytinliklerin yok edilmesi anlamına gelecek bu değişikliğin gerçekleşmesi durumunda gelinen nokta, zeytinciliğimizin ve sözün bittiği yer olacaktır” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zeytinlikleri rahat bırakın




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız