Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Aydın Umurlu Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet sürdüren Günkar Gıda'nın Şirket Müdürü ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, hammadde sıkıntısı nedeniyle yılda 1 milyon dolar zeytin ihraç ettiği İran pazarını Romanya pazarında olduğu gibi Yunanistan'a kaptırabileceklerini belirtti.

1996 yılından bu yana ihracat yaptıklarını, ilk olarak Romanya ve Bulgaristan'a sofralık zeytin göndermeye başladıklarını dile getiren Gündeş, zaman içinde Kıbrıs ve Kanada'ya da zeytin ihraç ettiklerini, 2007 yılından bu yana ise İran pazarına girdiklerini ifade etti.

Türkiye'deki hammadde sıkıntısından kaynaklı olarak İran'daki müşterilerini kaybetmemek, taleplerini karşılayabilmek ve ticari ortaklıkları kaybetmemek amacıyla Yunanistan ve İran arasında köprü görevi gördüklerinin altını çizen Gündeş, "Bizim ürünlerimiz yetersiz kaldığında, istenen zeytinleri Yunanistan'dan temin ediyoruz. Ticaretin devamı için bu tür bir yönteme başvurduk. Türkiye'de ihracat giderek düşüyor. Bunun en önemli nedeni hammadde sıkıntısı ve fiyat. Biz şu anda Romanya'yı alıştırdık ancak talebi karşılayamadığımız için büyüttüğümüz Pazarı Yunanistan'a kaptırdık. Onların maliyetleri daha düşük. Onların ek olarak nakliyeden de avantajları var" şeklinde konuştu.

Gündeş, aynı sorunların İran pazarında da yaşanabileceğinin altını çizerek, "İran'ın büyük kısmı yeşil zeytin olmak üzere en az 10 bin ton tüketimi var. Standartlar yükseldikçe ülkelerin talepleri de değişiyor. İran geçen yıl bizden 3.5 milyon ton zeytin istedi. Bunun iki katını da Yunanistan'dan alıyorlar. Alışkanlıkları değişti. İranlılar Yunanistan'ı fazla bilmiyorlardı. Bizden aradıklarını bulamayınca arayış içine girdiler. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) açık olsaydı biz Yunanistan'dan getirip işledikten sonra satış yapabilirdik" dedi.

Bilinçli ekim yapılsaydı talep karşılanırdı

Mehmet Kadri Gündeş, düzenli ekim yapılmamasının Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğuna işaret etti. Gündeş, "Bizim bölgemizde yani Aydın tarafında kalamata cinsi zeytin dikilseydi en azından yurt dışındaki talebi karşılayabilirdik. Aydın'ın kendine has memecik zeytini var, başka bölgelerde domat zeytin iyi yetişiyor. O bölgeye has bir ürün. Bu bölgelere iklimlerine uygun olan ürünler ekilebilseydi ihracat karşılanırdı. Örneğin, Gemlik zeytini geçen yıl tıkandı, fazla ürün olmadı, şimdi çok fazla ekim yapılıyor. Şu anda gemliği bozuyorlar. Hangi ilde coğrafi olarak hangi tür yetişiyorsa onu yetiştirmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
08.03.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Zeytin ihracatçıları pazar kaptırma endişesi yaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız