Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın izni ile serbest bırakılan karkas et ithalatı tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de et fiyatlarının düşmesine sebep oldu.

2010 yılının Haziran-Temmuz aylarında Türkiye ithal edilmeye başlayan ithal etler kısa bir süre sonra Kütahya'da tüketiciyle buluştu. Et Balık Kurumu vasıtasıyla temin edilen ithat karkas etlerin kesiminin İslami usullere göre yapıldığı ve Kütahya'daki kasapların bu etleri bağlı bulundukları odalarına yaptıkları başvurular neticesinde alabildikleri öğrenildi.

 

İthal ete ihtiyaç var mıydı?

 

 Kütahya'da et sektöründe faaliyet gösteren firma ve kasaplar, ithal etin Kütahya piyasasına girmesinin zorunlu olduğunu söylüyorlar. İlgili sektör temsilcileri konu hakkında: ”Et fiyatlarının sınırları zorlaması, haliyle vatandaş kadar bizleri de zor durumda bırakıyordu. Fiyatlara bakıldığında kuşbaşının 30 TL'den ve kıymanın 24 TL'den satıldığına hepimiz şahit olduk. Fiyatların yükseğe tırmanmasına sebep yeterli sayıda kesimlik hayvanın bulunamamasıdır. Zaten bunun için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ülkemize dışarıdan et ithalatına izin verdi. Bildiğimiz kadarıyla bunun illerdeki tespitini de Tarım İl Müdürlükleri yaptı.”dediler.

 

Sakatat neden pahalı?

 

 Et fiyatlarında düşüş vatandaşları sevindirirken, sakatat fiyatlarının artması can sıkıyor. Sektör temsilcileri sakatat fiyatlarının artmasını ise yurt dışından sadece et ithalinin gerçekleşmesine bağladı. Sektörde yer alan firma ve kasaplar:”Yurt dışından ülkemize ve ilimize giren ithal etler, et fiyatların aşağıya çekilmesine sebep oldu. Ancak yurt dışından sadece et ithal ediliyor. Sakatat da ithal edilse böyle bir sıkıntı olmazdı. Yerel imkânlarda kesilen hayvan sayısı da az olduğu için haliyle sakatat fiyatları yukarıya tırmanıyor.”dediler. Sektör temsilcileri Kütahya mezbahasında eskiden günlük 4050 ayrı kesimin yapıldığını ancak şimdilerde yapılan kesim sayısının 34 gibi çok düşük sayıda olduğunu belirterek: ”Şimdilerde kesim sayısının 34 gibi küçük rakamlarda yapıldığını, hatta çalışanların bile yerine göre ücretsiz izine çıktıklarını duyuyoruz. Kesim az olunca piyasaya sürülecek sakatat sayısı da haliyle az oluyor. Sakatat ithal edilmeyince örneğin 6 TL olan işkembe 14 TL'den satılmaya başladı.”dediler.

 

Alışmamız gerekiyor

 

 Yurt dışından gelen etleri çok beğendiklerini ve gördüklerinde hayran kaldıklarını söyleyen sektör temsilcileri:”İthal edilen etlerin kalitesi çok üst düzeyde ve yurt dışında Türk kasaplar tarafından kesiliyorlar. Şu anda Türkiye'de % 90 gibi bir oranda ithal et tüketiliyor.”dediler. Et ve sakatat satışlarında fiyatların 2011 yılının ikinci yarısında tam anlamıyla oturmaya başlayacağını söyleyen sektör temsilcileri: ”İlimizde bahar ayları ile birlikte yerli kesimin artmasını bekliyoruz. Yurt dışından ekonomik olarak ithal edilen canlı ithal buzağılar besihanelerimize girdi. Şu anda besihanelerde besleniyorlar. 250 kg ağırlığındaki buzağılar kesime hazır hale gelince sıkıntılar birer birer ortadan kalkacak.”dediler.

 

 Et fiyatlarının yükseldiği dönemlerde büyük ilgi gören tavuk eti ve tavuk sucuğunun eskisi gibi rağbet görmeyeceğini belirten sektör temsilcileri:”İthal ete alışmak zorundayız. Bugün Türkiye'deki bütün büyük marketlerde sadece ithal etler satılıyor. Aynı durum Kütahya'daki marketlerde de söz konusu.”dediler.

 

 

 

 

http://www.tellal.com.tr/

Ekleme Tarihi
09.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kütahya ithal ete alışmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız