Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kuzu 

Malatya’da koyunların kuzulama dönemi başladı. Yaz aylarında gebe kalan koyunlar 5 ay karınlarında taşıdıkları yavrularını sahiplerinin yardımıyla dünyaya getiriyor.

Arguvan ve Yazıhan yakınında bulunan Yama Dağı eteklerindeki köylerde, kuzular, doğum için ayrılan özel bölmelerde dünyaya gözlerini açıyor. Hava akımının olmadığı sıcak bir bölmede doğan kuzular, doğumun ardından anneleri tarafından temizlenerek emzirilmeye başlanıyor. İlk olarak ağız sütü beslenen minik hayvanlar, yarım saat içinde ayakları üzerinde durmaya başlıyor.

Malatya İl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, 2011 yılının ilk kuzulama döneminin başladığını bildirdi. Koyun yetiştiriciliğinin kuzulama döneminde hassasiyet gerektirdiğinin altını çizen Akın, “Her anlamda kuzulama dönemi çok koyun üretiminde özen isteyen bir aşamadır. Yetiştiricilerimiz bu dönemde koyunlarımızla birebir ilgileniyorlar. Bazen gece bile başlarında bekliyorlar. Doğum sonrası problemler çıkmaması için bu yapılması gerekiyor. Kuzuların doğumu da tıpkı bir bebeğin dünyaya gelmesi gibi her anı dikkatle izlenen bir olaydır.” dedi. Yazıhan ilçesine bağlı Hamidiye köyünde yaşayan koyun yetiştiricisi Ali Aslan, hayvancılık işinin kolay bir meslek olmadığını ifade etti.

Hayvan üretiminin zor olmasına karşın emeğin tam anlamda karşılanmadığını anlatan Aslan, şunları dile getirdi: “Hayvancılık zor bir meslek. Gece gündüz hayvanların başında durmamız gerekiyor. Buna rağmen geliri beklentilerimizi tam manasıyla karşılayamıyor. Hükümetimiz bazı destekler veriyor ancak bu yeterli olmuyor.” Arguvan ilçesine bağlı Bozburun köyünde yaşayan Ramazan Kaymaz, yıllardır hayvancılıkla geçindiklerini belirtti. Üretici olarak en fazla su sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Kaymaz, bu nedenle hayvancılıkla uğraşan kişi sayısının her yıl düştüğünü kaydetti.

 

 

www.showhaber.com

Ekleme Tarihi
09.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Malatya'dan kuzu sesleri yükselmeye başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız