Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bombus arısının kendi küçük marifeti büyük 

MUĞLA (İHA) -Bombus arıları çiçeklerin tozlaşmasını ve meyve oluşumunu doğal şartlarda gerçekleştirerek ekonomik ve sağlıklı üretim sağlıyorlar. 
Son yıllarda organik ürünlere rağbetin arttığı Türkiye’de çiftçiler de ürettikleri ürünlerde doğal yöntemleri kullanmaya çalışıyorlar. Özellikle örtü altı üretim yapan çiftçilerin doğal ürün yetiştirmek için kullandığı yöntemlerden biriside Bombus arıları. 50 ile 60 arasında arının yaşadığı koloniler halinde yaklaşık 150 liraya satılan Bombus arıları, 2 dönüm alanda, 5 bin domates bitkisine maksimum döllenmeyi yaptırıyor.

Yakın zamana kadar domates bitkisinde kullanılan Bombus arıları şimdilerde patlıcan, biber, çilek, kavun ve karpuz gibi ürünlerde de kullanılmaya başlandı. Bombus arıları çiçeklerin tozlaşmasını ve meyve oluşumunu doğal şartlarda sağlayan doğal işçiler. 14 ile 28 derece arasında, yüzde 55 ile yüzde 85 nem aralığında yaşayan Bombus arılarının bir kovanı maksimum 8 hafta boyunca yaşayarak çiftçinin ürününe verim katıyor. On yıldır Bombus arıları’nın sebze ve meyve üretiminde kullanılması ile ilgili çalışmalar yapan bir şirketin bölge sorumlusu olan Serdal Nalbant, Fethiye'nin Karaçulha Beldesi'nde düzenlenen ve 12 Mart’ta sona erecek Tarım Fuarı’ndaki standında Bombus arılarını tanıtıyor.

Bal arısı ile kıyaslandığında Bombus arılarının artılarının çok fazla olduğunu dile getiren Nalbant, “Bal arısının dili kısadır ve düşük sıcaklıklarda çalışamaz. Bombus arısının ise dili çok uzundur ve uzun tüyleri sayesinde yüksek tozlama kabiliyeti vardır”dedi. Bal arısının yavaş hareket etmesine ve çiçek üzerinde çok fazla oyalanmasına dikkat çeken Serdal Nalbant, “Bal arısının bir günde konduğu çiçek sayısı azdır fakat Bombus arısı hızlı ve tez canlıdır. Bir uçuşta ortalama 300 ila 400 çiçeğe konar. Günde yaklaşık 2 bin çiçekte tozlaşma yapar. Bombus Arıları domates, patlıcan, biber, çilek, kavun, karpuz, elma, kiraz, erik, kivi, badem ve armut üretiminde kullanılır ve her 2 dekar için bir adet Bombus arısı kolonisini yeterli olur. Üretimde kalite ve verim artışını sağlamayı amaçlayan Bombus arıları, bal arılarının çalışamadığı kapalı ve yağışlı havalarda çalışarak meyve ve sebzelerde döllenmeyi garanti altına alır” dedi. Tarım Fuarı’nda ürünleri inceleyen çiftçiler bu arıların çok faydasını gördüklerini ve hali hazırda birçok çiftçinin bu arıları kullanmakta olduğunu söylediler.

Ekleme Tarihi
10.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bombus arısının kendi küçük marifeti büyük




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız