Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
buğday 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mesut Köse, son sekiz ayda dünyada yüzde 90 artan buğday fiyatları Türkiye'de yüzde 24 artış gösterdiğini belirtti. 

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu tarafından Ukrayna Tarım Piyasaları  Araştırma  Kurumu (APK-INFORM) işbirliği ile düzenlenen "Buğday, Lisanslı Depoculuk ve  Vadeli  İşlemler" konulu uluslararası kongre ve sergi, Antalya'nın Belek beldesindeki Rixos Premium  Otel 'de başladı. 

Kongrenin açılışında konuşan 
TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mesut Köse, hububat piyasasında son sekiz aydaki keskin  fiyat  dalgalarının ekonomilerde belirsizlik endişesi yarattığını söyledi. Köse, Türkiye'de üretilen 34 milyon ton hububatın 20 milyon tonunun buğday olduğuna dikkati çekti. Dünya nüfusuna her yıl 70 milyon  insan  eklendiğini hatırlatan Köse, bu nedenle sürdürülebilir tarımın hayati  önem kazandığını kaydetti. Doğrudan tarım sektörünü ilgilendiren küresel ısınma ve doğal olayların yakından  izlendiğine dikkati çeken Köse, buğday  fiyatlarındaki  artışı vurguladı. Buğday  fiyatının  190 dolardan 360 dolara çıktığını dile getiren Köse, "Son sekiz ayda yüzde 90 artan buğday  fiyatları , Türkiye'de yüzde 24 artış gösterdi" dedi. 

TMO'nun yoğun çabasıyla yurt dışı buğday piyasalarında yaşanan agresif  fiyat   gelişmelerinin  yurt içi piyasalardaki  fiyat  istikrarını etkilemediğini belirten Köse, bu durumun Türkiye'deki genel  ekonomik istikrara da katkı sağladığını anlattı. 

TMO'nun ürününü bekletmek istemeyen üreticilere depo imkanı sağladığını vurgulayan Köse, tarım ürünlerinin  ticaretinin  de  kolaylaşması  için katkı verdiklerini bildirdi. Buğdayın bir yatırım aracına dönüştüğünü belirten Köse, uluslararası piyasalardaki son dönem dalgalanmaların bunda etkili olduğunu dile getirdi. 

Köse, ülkelerin  ihtiyaçtan  fazla stok tuttuklarına işaret ederek, bu durumu düzenleyecek uluslararası bir yapıya  ihtiyaç  duyulduğunu kaydetti. Köse, "Gıda  güvenliği  ve  ihtiyacı  için dünyanın, uluslararası toprak mahsulleri ofisine  ihtiyacı  var" dedi. 

TMO olarak iç piyasada spekülatif nitelikte, piyasayı bozacak  gelişmeleri  izlediklerine işaret eden Köse, piyasada güvenliği bozacak tedbirleri kısa sürede aldıklarını sözlerine ekledi. 

-TÜRKİYE VE UKRAYNA- 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (
TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz da, son sekiz yılda dünya gelirinin yüzde 30 arttığını, buna karşın gıda fiyatlarının yüzde 200 yükseldiğini söyledi. 

Tarımın tıpkı enerji piyasası gibi küresel sektör haline geldiğini belirten Yavuz, tarım piyasasındaki gelişmelerin  önümüzdeki yıllarda enerji politikalarından daha da fazla öneme sahip olacağını kaydetti. Yavuz, "Zira tükenen, azalan her enerji kaynağı bir başkasıyla telafi edilebiliyor ama hiçbir tarım ürününün yerine konulacak alternatif besin kaynağı bulunamadı. Tarımın alternatifinin tarım olma zorunluluğu vardır. Tek bir ülkenin buğday ihracatına getirdiği kısıtlama küresel piyasayı alt üst edebiliyor, bunu yaşadık" diye konuştu. 

Ukrayna ve Türkiye'nin tarımda önemli  fırsatlara  sahip olduğunu ifade eden Yavuz, ekilen arazi bakımından  Türkiye'nin 13, Ukrayna'nın ise 10'uncu sırada olduğunu bildirdi. Avrupa'da bu şekilde büyük tarım alanlarına sahip ülke bulunmadığını dile getiren Yavuz, "Ukrayna ve Türkiye'nin bütün bu coğrafyayı besleyebilecek toprağı var. Tarım sektöründeki  verimliliği   hızlı  şekilde artırmalıyız" dedi. 

Sağlıklı ürün piyasalarının oluşturulmasının önemine işaret eden Yavuz, tarım sektörünün tam anlamıyla bir kazanç kapısı olduğunu ancak, arz talep dengesinin oluşturulmasının çok önemli hale geldiğini söyledi.

-UKRAYNA'DAKİ KURAKLIK- 

APK-İnform Ukrayna Direktörü Svetlana Sinkovskaya da, iklimsel nedenlerle hükümetlerin yaptıkları her düzenlemenin haklı olmayabileceğini söyledi. Hububat piyasanın tüm aktörlerinin riskleri değerlendirmek zorunda olduğunu vurgulayan Sinkovskaya, Ukraynalı üreticilerin  özellikle  kuraklıktan olumsuz etkilendiğini dile getirdi. 

Tarım üreticilerinin zorluklarla karşılaştıklarını anlatan Sinkovskaya, buğday ekim alanlarının yüzde 7.5 azaldığını kaydetti. İyimser bir tahminle ülkesinde bu yıl 48.7 milyon ton hububat elde edileceğini dile getiren Sinkovskaya, "Bunun 23-25 milyon tonunun buğday olmasını bekliyoruz. İhracatın önemli miktara ulaşması için bu yetersiz miktar" dedi. 

-RUSYA'NIN İHRACAT YASAĞI- 

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen de, un sanayinin yaklaşık 12 milyar TL katma değer yaratan ve 15 bin kişiye istihdam sağlayan bir sektör olduğunu söyledi. 

Dünyadaki iklimsel olumsuzluklar ve küresel ısınmanın geçen yıl buğday arzında sorunlar oluşturduğunu vurgulayan Özmen, buğday tedarik ve  fiyatlamalarında  sıkıntı yaşandığını kaydetti. Özmen, şöyle konuştu: 

"Bölgemizdeki en önemli ihracatçı ülke olan Rusya'nın 5 Ağustos 2010 tarihi itibariyle buğday ihracatını yasaklaması ve yine bölgemizdeki önemli buğday üreticilerinden Ukrayna ve Kazakistan'ın ihracatı kısması veya kotaya tabi tutması, ülke üretimimizin çeşitlilik ve kalite açısından yetersiz kalmasına sebebiyet vermiş, bu da sektörümüzü olumsuz yönde etkilemiştir." 

TUSAF olarak politikalarını buğdayın stratejik bir ürün olduğu ve her geçen gün önemini artırdığı bilinciyle şekillendirdiklerini belirten Özmen, "Un sanayicileri olarak Türkiye'de buğdayın ekilebilir olmasını destekleyecek politikaların oluşmasından yanayız. Yani Napolyon için para ne anlama geliyorsa bizler için de buğday o anlama geliyor" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından kongre kapsamındaki fuarın açılışı yapıldı. Kongre, 13  Mart 'ta sona erecek. 

 

 

 

 

www.sondakika.com

Ekleme Tarihi
11.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Buğday Lisansı Depoculuk ve Vadeli İşlemler Kongre ve Sergisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız