Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım üreticileri, enerji harcamalarını düşürmek için sulama ve sera ısıtma işlemlerini güneş ve rüzgar enerjisi sistemleriyle yapabilecek.

 

Muğla'nın Fethiye ilçesinde başlayan ve 4 gün boyunca devam edecek olan Birinci Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı, üreticilere yeni teknolojiler sunuyor. Fethiye'nin Karaçulha beldesinde 4 bin metrekare alana kurulan fuarda yer alan Som Enerji firması, çiftçilerin maliyetini azaltmak ve elektrik şebekesi olmayan yerlerde tarım yapabilmelerini sağlamak için güneş ve rüzgar enerjilerinden faydalanmayı öneriyor. Firma tarafından 1 günde monte edilen sistemle, seraların sulanmasından ısınmasına kadar pek çok işlem enerji masrafına girmeden yapılabiliyor.

 

TARIMDA YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANILACAK

 

Firma yetkilisi Görkem Güngör, amaçlarının yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe de kullanılmasını sağlamak olduğunu belirtti. Özellikle yılın büyük bölümünü güneşli olarak geçiren Akdeniz ve Ege kıyılarında güneş enerji sistemlerinin kullanımının üreticiye getirisinin büyük olacağını ifade eden Güngör, bu şekilde tarım girdilerinin azaltılabileceği görüşünü savunuyor. Özellikle sulama sistemlerine monte edilen regülatörler sayesinde üreticilerin enerji kaynağı bulunmayan yerleşim yerlerinde de ürünlerini ekonomik şekilde sulayabileceğini aktaran Görkem Güngör, "Güneş panelleri sulaması ve ısıtması yapılacak alanın metrekaresi ve kullandığı enerji ile orantılı olarak monte edilebiliyor. Güneş panelleri 90 Wp ve 300 Wp arasında boyutlarında olmaktadır. Yerleştirilen bu paneller sayesinde üreticilerimiz enerji şebekesine bağlı olmadan kendi elektriklerini kendileri üretebilecek. Bu özellikle dağ köylerinde tarım yapan çiftçilerimiz için önemli bir gelişme. Çünkü bazı dağ köylerinde elektrik şebekeleri bulunmuyor. Bu paneller istenilen her yere 1 gün gibi kısa bir sürede kurulabiliyor. Ayrıca 400 Watt ile 3,2 Kilowat arasında değişen enerji üreten rüzgar tribünleri ise yine çiftçilerimizin elektrik üretiminde kendilerini şebeke gerilimine gerek duymaksızın tarım yapabilmelerini sağlıyor." dedi.

 

'YABANİ HAYVANLARA GÜNEŞ ENERJİLİ ÇİT'

 

Firma tarafından üretilen bir diğer ürün olan 'elektrikli çit' de tarımla uğraşanları ilgilendiriyor. Tarım arazilerinin etrafına çekilen ve enerjisini güneşten alan bu çitler sayesinde ekili alanlara yabani hayvanların girmesi engelleniyor. Tellerde hayvanları bayıltacak kadar enerji bulunuyor.

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
12.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Elektrik olmayan serada, güneş enerji sistemiyle ısıtma ve sulama




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız