Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Traktör, şoförsüz tarla sürüyor 

Tarımdaki teknolojik gelişmeyi takip eden Türk çiftçisi insansız tarla sürebilen traktör kullanmaya başladı.
 
Adana'nın Ceyhan ilçesinde 3 bin dönüm arazisinde pamuk yetiştiren Cem Ergin, Almanya'dan traktör, Amerika'dan pamuk toplama makinesi, Avustralya'dan pamuk tohumu ve İsrail'den meteoroloji istasyonu getirerek çiftçilerin gözdesi haline geldi.
 
Miami Üniversitesi mezunu olan inşaat mühendisi Ergin, 7 yıl önce başladığı çiftçilikle Çukurova'ya örnek oldu. Almanya'dan özel traktör getiren Ergin, 500 bin lira değerindeki traktörü uydu bağlantısı ve GPS sistemi sayesinde tarlayı operatör olmadan sürebiliyor. Tamamı bilgisayar donanımlı traktörde 'yok' yok. Traktör, 8 tekerlek ve 360 beygir gücüyle 5 traktörün yaptığı işi aynı anda yapabiliyor. Yıllarca kazandıklarını pamuk araştırmasına ve tarım makinelerine yatıran Ergin, şimdiye kadar 2 milyon liralık tarım makinesi almış. Ergin, son yıllarda pamuk fiyatlarındaki artışla birlikte yeni yatırımlara hazırlanıyor. Ergin, "Çukurova'ya geldiğimde geleneksel tarımın dışına çıktım. Herkes güldü. Şimdi benim yetiştirdiğim pamuktaki elyaf kalitesi sebebiyle işadamları almak için sıraya geçiyor." diyor.
 
Çukurova'da her yıl 2 ürün ekmek yerine sadece pamuk ekmiş. Bu ürünle ilgili dünyadaki yüzlerce yayın, araştırma ve kitabı okumuş. Diğer çiftçilerin dekara 3 kilogram attığı pamuk tohumunu, bilgisayarlı mibzerle 1,3 kilograma kadar düşürmüş. Pamuğun yaprağına takılan cihazla, rüzgarın ve güneşin etkisini ölçen Ergin, bitkinin ihtiyacı kadar gübre çeşidini, suyu, ilacı yönlendiriyor. Bütün bu ekipmanlar için harcadığı yaklaşık 2 milyon lirayı ise bir yıl içinde kazanmış.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Traktör, şoförsüz tarla sürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız