Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
toprak sürme 

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde toprağını işlemeye başlayacak olan Erzurumlu çiftçileri uyardı. Öztaş, “Toprak tavında işlenmeli, ağır tarım aletleriyle toprak sıkıştırılmamalı.” dedi. 

 

AĞIR TARIM ALETLERİ 

 

Tarımda giderek geniş kesimlere yayılan modernizasyonun, toprağa zarar verdiği hallerinin de bulunduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, ağır tarım aletleri yüzünden toprak kalitesinin düştüğüne dikkati çekerek, çiftçilere toprak işleme uyarısında bulundu. Geçmiş yıllarda karasaban kullanmak suretiyle işlenen toprağın, yırtma metoduna tabi tutulması nedeniyle çok daha verimli bir hal aldığını vurgulayan Öztaş, “Ağır tarım aletleri maalesef günümüzde toprağın nefes almasını önlüyor. Çünkü ağır yük altında ezilen toprakta, bitki köklerinin rahat hareket etme kabiliyeti de azalıyor.” diye konuştu. 

 

YIRTMA YÖNTEMİ 

 

Toprağın, yırtma diye tabir edilen yöntemle işlenmesinin, bitki artıklarını da toprağa karıştırıyor olması nedeniyle ürün verimini de olumlu yönde etkilediğini kaydeden Öztaş, ağır tarım aletleriyle yapılan işleme yönteminin ise, devirme diye tabir edildiğini belirtti. Erzurum ve yöresinde önümüzdeki birkaç hafta içerisinde toprak işleme faaliyetlerine başlanacağını dile getiren Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Toprağı işlerken nem oranından tutun da, tavına kadar dikkat etmek ve ona göre işe koyulmak gerekiyor. Fakat günümüzde maalesef bu önemli ayrıntıları hiç hesaba katmıyoruz. Toprağı tavında işlemediğimiz gibi, başvurduğumuz yöntemlerle de, toprağın agronomik yapısını bozuyoruz.” şeklinde konuştu. 

 

ÇİFTÇİLERE TOPRAK İŞLEME TAVSİYELERİ 

 

Erzurumlu çiftçilere önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Öztaş, “Çiftçilerimiz toprağı işlemeden önce tavına dikkat etmeliler. Eğer topraktaki nem ve su oranı yüksekse, kesinlikle işlemeden uzak durmalılar. Bununla birlikte ağır bazı toprak işleme aletlerini mümkün olduğu müddetçe kullanmamalılar. Toprağın dokusuna zarar vermeden işleme yaparken, bitki artıklarının toprak yüzeyinde kalmasına özen göstermeliler. Çünkü bu yolla toprağın besin değeri artacaktır. Toprağı devirmeye değil, tam tersine yırtmaya özen göstermeliler. Toprakta taban taşı olması gibi hallerde ise, yüzlek işleme yapmalılar.” dedi. 

 

Prof. Dr. Taşkın Öztaş, arzu edilen biçimde işlenen toprağa ek olarak, bölgenin şartlarına uygun tohum seçimi yapılması halinde ise, elde edilecek üründeki kalitenin en yüksek düzeye ulaşacağını vurgulayarak, “Daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek isteyen üreticilerimiz, bu iki faktörü mutlaka hesaba katsınlar. Toprağı dokusunu bozmadan işlesin, ardından en uygun tohumu kullansınlar. Çünkü toprak kendisine gösterilen muamelenin karşılığını öyle ya da böyle verecektir.” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

http://www.erzurumgazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
15.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Öztaş çiftçileri uyardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız