Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Türkiye'de pamuk tohumunun bulunmadığı, karaborsaya düştüğü ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

 Aygun, bu haberlerle ilgili, pamuk tohumu üreticisi üyeleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı toplantıda, pamuk tohumu bulunmaması ile ilgili kamuoyuna yansıyan konu hakkında bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildiğini bildirdi. Pamuk tohumu sıkıntısı yaşandığı yönündeki bilgilendirmenin pamuk üreticilerinin tohum bulamama endişesi içine girmesine neden olduğunu kaydeden Aygun, bunun, pamuk yetiştiricilerinin bir anda pamuk tohumu üreticisi firmalara yoğun tohum talebini ortaya çıkardığını ifade etti.

Aygun, bu kısa talep döneminde henüz pamuk tohumu üretiminin tümünün sertifikasyon işlemleri de tamamlanmadığı için tüm taleplerin karşılanamadığını ve bunun pamuk tohumunun yokluğu gibi değerlendirilerek kamuoyuna yanlış ve yanıltıcı bilgiler verildiğini belirtti. Türkiye'de pamuk üreticilerinin tohum ihtiyacını karşılayacak kadar üretimin var olduğuna dikkati çeken Aygun, şunları kaydetti:

''2010 tohum üretim dönemi içinde gerçekleştirilen sertifikalı pamuk tohumu üretimi 9,600 tondur. Yine aynı dönem içinde ihraç amaçlı gerçekleştirilen OECD sertifikalı pamuk tohumu üretimi ise 5,750 tondur. Bir önceki yıldan devreden pamuk tohumu stoğu ise 3,900 tondur. Buna göre bu ekim sezonu içinde yurt içinde üreticilerin kullanımına sunulacak olan pamuk tohumu miktarının 13,500 ton olarak gerçekleştiği görülmektedir. 

Üreticilerin kullanımına sunulan bu tohumluk ile yaklaşık 650 bin hektar arazinin ekileceği hesaplanmış olup, bu ekim alanı bir önceki yıl TÜİK tarafından açıklanan 500 bin hektar pamuk ekim alanının yüzde 30 fazlasına tekabül etmektedir. Bu sene 650 bin hektar arazinin pamuk ekimi için ayrılması halinde bile ülkemiz pamuk üreticilerinin tohum ihtiyacını karşılayacak kadar üretimin var olduğu görülmektedir.''

 

 

 

www.cumhuriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
15.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tohum karaborsaya mı düştü?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız