Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 İlimizde 2010 yılı sonbahar döneminde merkez ve ilçelerimizden özellikle İnebolu, Araç, İhsangazi ve Azdavay İlçelerinden yavru atma ve sakat doğumlar ile ilgili olarak geçen yıllara oranla dikkat çekecek oranda şikayetler alınmaya başlandı.

 
Açıklama Şöyle:
 
 Bu kapsamda ilgili şikayetler ivedilikle incelemeye alınmış İlimizin bağlı bulunduğu Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile bağlantıya geçilerek gerekli araştırmalar başlatılmıştır. İki kurum arasında yürütülen koordineli çalışmada birçok yavru atığı, çok sayıda kan ve kan serumları ilgili laboratuara gönderilmiş hastalığın teşhisi yapılamamıştır.Ardından Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü’nden uzman personel ile 19.01.2011 tarihinde hastalığın fazlaca görüldüğü Araç ve Azdavay ilçelerine gidilmiş ve hastalığın çıktığı işletmeler gezilerek gerekli incelemeler yapılmış numuneler alınmıştır Bu çalışmaların neticesinde şu sonuçlara varılmıştır:
 
 İlimizde son zamanlarda  sokucu sineklerle bulaşan gebe olan sığırlarda gebeliğin muhtelif dönemlerinde yavru atma ve sakat yavru doğumları ile kendini gösteren bu şekilde güç doğumlara da neden olan Akabane hastalığı ve yine çok az olarakta aynı sineklerle bulaşan Mavi dil hastalığının teşhis ve tespiti yapılmıştır.Hastalığın teşhisi sonrası mücadele konusunda çalışmalar başlatılmıştır.
 
Hastalık Bartın, Zonguldak, ve Karabük İllerinde de görülmüş, bölgemize yeni sirayet etmiştir. Mücadele noktasında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Harun Albayrak ve Samsun Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Uzman Emre Ozan’ın konuşmacı olarak katıldığı tüm kamu, serbest Veteriner Hekimlerin davet edildiği seminerde hastalığın ilk çıkışı, yayılımının nasıl olduğu, ülkemize nasıl geldiği, tehlikelerinin neler olduğu ve hastalıktan nasıl korunabileceğine dair bilgiler paylaşılmıştır.
 
Nihai olarak; hastalıkla mücadelede sokucu sineklere karşı korunma ve özellikle atık yavruların ve yavru sularının mutlaka etrafı kirletmeden derin çukurlara gömülmesi hastalığın yayılmasını önlemek için şarttır. Hastalığa yakalanmış, yavru atmış inek 5 yıl bağışık kalmakta ve daha sonraki gebelikler noktasında olumsuzluk yaşanmamaktadır. Ayrıca bahse konu hastalığın çıkış ve yayılışını  mevsimsel faktörler etkilemektedir. Bu hususta İl bazında çiftçilerimize gerekli bilgilendirmeler, hastalık taraması şap kampanyası süresince ve diğer zamanlarda yapılmaktadır. Akabane hastalığı ihbari mecburi ve tazminatlı hastalık değildir. 
Yavru atma ya da sakat doğumların şap aşısı ile ilgisi yoktur. Bu tür atık ve anomalilerin sebepleri mikrobik, paraziter, travmatik veya diğer nedenlerden olabilmektedir.
 
Ülkemizde ve ilimizde ciddi olarak seyreden şap hastalığı ile mücadele çalışmaları son hızla devam etmektedir. Aşılama çalışmaları büyük oranda tamamlanmış diğer taraftan çiftçilerimizin gebe hayvanlarını aşılatmaktan kaçınmaları mücadeleyi olumsuz yönde etkilemektedir. İlimizdeki şap hastalığı mihrakları alınan karantina tedbirleri ile büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır.
Aşılamanın istenilen düzeye yaklaşması nedeni ile Kastamonu Hayvan Pazarı 23 Mart tarihinde açılacaktır.
Pazarın açılması ile şap hastalığının tekrar kontrolden çıkmasını önlemek için öncelikle bu işten hayatını kazanan çiftçilerimizin, tacirlerimizin daha hassas davranması gerekmektedir.Bu hususta;
 
A ) Hastalık Çıkmadan Önce ;
 
1- Ahırların duvarları, tabanı, yemliği kolay dezenfekte edilebilecek malzemeden inşa edilmeli ve dezenfeksiyonu düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
 
2- Hayvanların devamlı bağlı kaldığı ahırların yanında yeni alınan hayvanların bağlanacağı ayrı bir bölüm inşa edilmelidir.
 
3- Bakıcıların ahıra girerken özel elbise ve çizme giymeleri sağlanmalı ve başkalarının ahıra girmelerine izin verilmemelidir.
 
4- Bakıcıların veya hayvanların ahıra giriş-çıkışta üzerine basacakları dezenfektanlı paspasların kapı önlerinde bulunması gerekmektedir.
 
5- Sağımlardan önce ellerin, memelerin ve sağım ekipmanlarının her seferinde dezenfeksiyonuna titizlikle dikkat edilmelidir.
 
6- Hayvanlar sistemli olarak şap hastalığına karşı koruyucu olarak aşılatılmalıdır.
 
7- Veteriner Hekimler veya Veteriner Sağlık Teknisyenleri tarafından bölgedeki tüm hayvanların aşılanmaları sağlanmalı ve aşılamalardan en az 3 hafta sonra hayvan sevklerine izin verilmelidir.
 
8- Bölgeye yeni getirilen hayvanların Hayvan Sağlık Zabıtası Hükümlerince Hükümet Veteriner Hekimi tarafından takibinin yapılması, gerekirse karantinaya alınması gerekmektedir.
 
9- Yetiştiricilerin şap aşısı olmamış hayvanları satın almamaları, Veteriner Sağlık Raporu almadan hayvan sevk etmemeleri gerekir.
 
B ) Hastalık Çıktıktan Sonra ;
 
1- Hastalıktan şüpheli hayvanlar hemen ayrı bir ahıra alınmalıdır.
 
2- Tüm ahır hemen dezenfekte edilmelidir.
 
3- Hasta hayvanla ilgilenen bakıcı diğer ahırlara girmemeli, giydiği elbise ve çizmeler o ahırda kalmalıdır.
 
4- Hasta hayvanın bulunduğu ahırdan çıkarılan artık yem ve altlıklar derhal yakılmalıdır.
 
5- Şap Hastalığı ihbarı mecburi bir hastalık olduğu için derhal Hükümet Veteriner Hekimine bildirilmelidir.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kastamonu İl Tarım Müdürlüğü Bilgilendirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız