Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 ANKARA (A.A) - Halide Özkul - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Orman Ürünleri Meclisi, yüksek vergilerden şikayetçi. 

    
   TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Ankara'da toplandı. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre toplantıda, sektörün sorunları ve beklentileri ele alındı. Meclis üyeleri, sektördeki KDV oranlarının çok yüksek olduğunu ifade ederken, ağaçlandırma ve Bakanlık fonlarının da eklenmesi ile kendilerine yüzde 27,5 oranında bir yük doğduğunu vurguladılar. 
    
   Meclis toplantısında, fonların ister Bakanlık, ister ağaçlandırma fonu adı altında olsun, maliyetleri çok yükselttiği, Avrupa ve AB ülkeleri ile rekabet edebilmek için, yüksek vergi oranlarından kurtulmak gerektiği vurgulandı. 
    
   Rekabet halinde bulunulan Almanya, Fransa gibi ülkelerde, odun hammaddesine kaynağında uygulanan KDV oranlarının yüzde 5 ile 7 arasında değiştiğini vurgulayan sektör temsilcileri, Avrupa'da odunun fabrika fiyatının yaklaşık 30 avro olduğu halde, Türkiye'de 65-70 avro civarında seyrettiğine işaret ettiler. 
    
   Sektör temsilcileri, haksız rekabetin önlenmesi için KDV oranının hammadde olan oduna yüzde 8 olarak uygulanması ve fonların mutlaka kaldırılması, odun fiyatlarının da düşürülmesi yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdiler. 
     
     -''KISITLI ORMAN KAYNAKLARI ARTTIRILMALI''- 
     
     Toplantıda meclis üyeleri, kontrplak sektörünün ithal ikameli üretim yaptığını ve bu durumun ihtiyaçları ne kadar daha karşılayacağının belli olmadığını belirtirken, kısıtlı orman kaynaklarını arttırabilmek için yeni orman alanları oluşturmanın önemini vurguladılar. Meclis üyeleri, sektör arzının artması yönünde çalışmalar yapılmasını ve ithal ikameci yapı yerine ihracatı artırmaya yönelik bir yapı kurulması gerektiğini anlattılar. 
     
     -ALT KOMİTELER KURULDU- 
     
     Öte yandan toplantıda, Meclis'in daha etkin çalışabilmesi, sorunların tespiti ve çözümlerin daha rahat bulunabilmesi için, ''lif-yonga-levha'', ''keresteciler-ambalajcılar-paletçiler'', ''kontrplak-kaplamalar'' ve ''orman tali ürünleri'' başlıkları altında 4 alt komite oluşturulması planlandı. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: TOBB orman ürünleri sektörü, yüksek vergilerden şikayetçi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız