Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 5 farklı koç ırkı ve 2 farklı boğa ırkından alınan 4 bin koç ve 1480 boğa spermi dondurularak, Lalahan Hayvancılık Araştırma Entitüsü ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde oluşturulan gen bankalarına gönderildi. Dondurulup saklanan spermler sayesinde 4 bin yıl sonra bile herhangi bir şekilde bu ırkların nesli tükendiğinde, spermler çözdürülüp kullanılarak tekrar ırkın geriye elde edilmesi sağlanacak. 

 
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Döllenme ve Sunni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Çoyan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ve TÜBİTAK destekli çiftlik hayvanlarını kapsayan 'Türkhaygen-1 Projesi'nin 5 hayvan türünden 30 hayvan ırkı üzerinde sürdürüldüğünü söyledi. 10 ayrı üniversitenin proje çerçevesinde çalışma yaptığını belirten Prof. Dr. Çoyan, projeye dahil olan Selçuk Üniversitesi'nin koruma altına alınan 5 koç ve 2 sığır ırkı ile ilgili çalışmaları üstlenğini vurguladı. Üniversitede yapılan çalışmalarla bu ırkların sperm, embriyo ve genetik yönden koruma altına alındığını ifade eden Prof. Dr. Çoyan şunları söyledi: 
 
"Selçuk Üniversitesi olarak biz Ak Karaman, Herik, Dağlıç, Norduz ve İvesi ırkı koç ile Güneydoğu Anadolu Kırmızısı ve Yerli Güney Sarısı sığır ırkıyla ilgili çalışma yürütüyoruz. Biz 4 bin adet koç ve bin 480 adet boğa spermini dondurarak Lalahan Hayvancılık Araştırma Entitüsü ve TÜBİTAK MAM' da oluşturulan gen bankalarına gönderdik. Aldığımız spermler bu gen bankalarından da yaklaşık 2 bin ila 4 bin yıl saklanabiliyor. İleride herhangi bir şekilde bu ırklar kaybolduğunda bu spermler çözdürülüp kullanılanak tekrar ırkın geriye elde edilmesi sağlanacak. Ayrıca bu ırklar hem embriyo hem de genetik karakterizasyon yönünden koruma altına alınıyor." 
 
Koruma altına alınan spermlere azot ikmali düzenli olarak yapıldığı zaman 2 bin ile 4 bin yıl korunabildiğini de ifade eden Prof. Dr. Çoyan, "Yerli ırrkların verimi düşük olduğu için yetiştirici kesilmek üzere ya elinden çıkarıyor ya da melezleme yaparak saf özelliğini yok ediyor. Bu nedenle de mevcut yerli ırklar yok olma tehlikesi yaşıyor" dedi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türk Hayvan Irkının Gen Bankası Devrede




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız