Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Çorum’da 2004 yılından bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla ülke çapında örnek birlikler arasına giren Arı Yetiştiricileri Birliği organik petek, organik bal üretiminin ardından şimdi de propolis üretimine başlamaya hazırlanıyor.

 
Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Turna, ilin arıcılık problemlerini, yetiştirme tekniklerini, arı ürünlerinin standartını, pazarlanması ve tüketicilerin bilinçlenmesi için 2004 yılından beri faaliyetlerini sürdüren birliklerinin Hattuşa markası ile ulusal düzeyde sağlıklı ve kaliteli arı ürünlerini vatandaşla buluşturduğunu açıkladı.
 
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte arıcılar için varroa ve yavru çürüklüğü hastalıklarına karşı uyarıda bulunan Turna, sıcaklığın 15 dereceyi geçmesi halinde bir hafta içinde tüm arıların ilaçlanması gerektiğini, arıcıların bu konuya duyarlılık göstermesi gerektiğini, aksi taktirde arı neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.
 
Yavru çürüklüğünün nedeninin ise sağlıksız petek, kek ve bilgisizlik olduğunu anlatan Turna, Valilik, İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü işbirliğinde aldıkları petek makinesi sayesinde steril petek üretimi yaptıklarını, tüm arıcıların ellerindeki mumları kendilerine getirerek sterilize petek alabileceğini vurguladı.
 
Bu iki hastalığa karşı arıcıların duyarlı olması gerektiğini belirterek bu hastalıklar yüzünden ülke dışına bal ihracı yapamadıklarını bildiren Turna, Tarım Bakanlığı’nın desteği ile 1050 kovan ile başladıkları organik arıcılık projesinde bu yıl İskilip ve Bayat’taki üreticilerin 250 kovanla destekleneceğini de söyledi.
 
Hattuşa markası ile ürettikleri balların ilimizde Hitit ve Bahçeli Gıda’da satışının yapıldığını, ayrıca leblebiye alternatif olarak hediyelik Hattuşa balının yurt genelinde ilgi gördüğünü vurgulayan Turna İstanbul ve Ankara’da 12 ayrı noktada organik ürün stantları açtıklarını, gelen talep üzerine 2011 yılında da mükemmel bir antiseptik olan propolis üreteceklerini dile getirdi.
 
Birlik üyeleri ile tüketicilerin bilinçlenmesi için değişik çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek arıcıların arı sağlığı için hassas olması gerektiğini ifade eden Turna: “Arı, doğanın can damarıdır. Çiçek arıya arıda çiçeğe aşıktır. Eğer bu denge bozulur. Onun için arı sağlığı ile son derece itinalı ve şefkatli olalım. Zirai ilaç kullanan üreticiler daha dikkatli olmalıdır” dedi.
 
Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Turna, arıcılıkla ilgili bilgi almak isteyenlerin Kültür Sitesi giriş katında bulunan bürolarına veya 213 50 54 numaralı telefona ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Arıcılar Birliği propolis üretecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız