Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Obruk oluşumunun en büyük faktörü olan yeraltı su seviyesinin azaldığı belirlendi.

 
Konya'nın Karapınar İlçesi'nde son yıllarda obruk (derin çukur) oluşumunun artması üzerine Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), tarafından başlatılan risk haritası çalışmalarında obruk oluşumunun en büyük faktörü olan yeraltı su seviyesinin azaldığı belirlendi. Yeraltı su seviyesinin 1975 yılında yüzeyin yaklaşık 2.5 metre derinliğinde iken, şu an 40 metreye kadar gerilediği saptandı.
 
Obrukların son yıllarda yerleşim yerlerine yaklaşması ve tarım alanlarında sık rastlanması ve sayılarının 100 üzerinde olması nedeniyle bölgenin risk haritasının çıkartılmasına karar verildi. Bunun üzerine MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında 'Konya Havzasında Çöküntü Alanlarının Belirlenmesi ve Tehlike Değerlendirmesi Projesi'ne başlandı. Oluşan obruklara bağlı çökme ve oturmalardan kaynaklanacak can ve ekonomik kayıpları önlemek, tarımsal planlamada uygulamaları yönlendirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında obrukların oluşum mekanizmaları, gelişim süreçleri ve oluşabilecek alanlar saptanarak olası tehlike alanlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapıldı.
 
''RİSK BÖLGESİ''
Bu kapsamda Türkiye'de ilk defa MTA'daki Jeoloji, Hidrojeoloji, Jeoteknik, Jeofizik ve Uzaktan Algılama birimleri bir araya getirilerek 2010 yılında arazi gözlem ve ölçümleri ile obrukların oluşumundaki artışı etkileyen parametlereler belirlenerek Karapınar Bölgesi'nde ölçüm ve gözlemler yapılmaya başlandı. MTA Genel Müdürlüğü'nce yürütülen çalışmalar neticesinde Karapınar ilçesinin kuzeyinde Sultaniye Ovası'nın batısında Kuzey Batı'dan Güney Batı'ya uzananan obruk oluşumu için 10 bin yıllık fay hattının bulunduğu belirlendi. Yer altı su seviyesinin düşüşü sonucu tetiklenen obruk çökmelerinin ise 15-20 metre çapında ve ortalama 8 metre derinliğinde bu hat boyunca yoğunlaştığı tespit edildi. Karapınar İlçesi yerleşim alanının kuzeyinde sığ derinlikli obruklar oluştuğu belirlenirken, batısında bulunan Küpbasan-Akkuyu hattı ile güneybatısında bulunan İnoba-Hotamış hattında daha derin ve sulu obrukların gelişme olasılığının daha yüksek olduğu vurgulandı.
 
''YER ALTI SU SEVİYESİ DÜŞTÜ''
Bölgede yapılan sondaj çalışmalarında da yer altı kabuğunun altında farklı derinliklerde 1 metreye yaklaşan boşluklar belirlendi. Raporda bu bölgelerin ileriki dönemlerde tehlike oluşturabileceği belirtildi. Ayrıca yapılan çalışmalarda obrukların oluşumunda birinci faktör olan bölgedeki yer altı su seviyesinin de düştüğü tespit edildi. Bölgede 1975 yıllarında yüzeyin ortalama 2.5 metre altında bulunan yer altı su seviyesinin, yüzeyden 40 metre derine düştüğü belirlendi. Risk haritası çalışması tamamlandıktan sonra bölgedeki yerleşim yerleri ve tarımsal alanlardaki değişiklik ve alınacak önlemler belirlenecek.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yeraltı suları azaldı, obruklar arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız