Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 

KOBİ'lere nakit para yağmuru devam ediyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) KOBİ'lere 4 milyar TL daha geliyor.

 
Geçtiğimiz yılın Kasım ayında KOSGEB aracılığıyla esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere verilen 3 milyar TL'lik Yeni Destek Kredisi ve 'İhracat Destek Kredisi' paketinin ikincisinin, 1 milyar TL fazlasıyla yeniden yolda olduğu bilgisine DÜNYA ulaştı.
 
Nisan ayında Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından kamuoyuna ayrıntılarının açıklanması planlanan kredinin 100 bin KOBİ'yi kapsayacağı, limitinin ise, mikro ölçekli işletmeler için 30,  küçük ve orta ölçekli işletmeler için de 50 bin TL olacağı öğrenildi. KOSGEB desteklerinden 2009 ve 2010 tarihlerinde yararlanmış olan işletmelerin faydalanamayacağı kredi, daha önce hiç bu kapsamda kredi kullanmamış işletmelere verilecek.   
 
KOBİ'lerin tarihi ilgisine mazhar olan nakit para yağmuru devam ediyor. Geçtiğimiz yıl KOSGEB tarafından sağlanan ve 80 bine yakın KOBİ'nin adeta hücum etmesiyle bir günde tükenen 3 milyar TL'lik 'Yeni Destek Kredisi ve 'İhracat Destek Kredisi'nin ikincisi için çalışmalar tamamlanmak üzere.
 
DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, 4 milyar TL'lik yeni KOBİ kredisi paketi için imzalar geçtiğimiz hafta atıldı ve krediye ilişkin ayrıntılı açıklamanın Nisan ayında Bakan Nihat Ergün tarafından yapılacağı öğrenildi.
 
Söz konusu pakette, kredinin hangi bankadan kullanılacağına dair seçimi şirket kendisi yapacak. KOSGEB tarafından seçmek istediği banka ve şubesi şirketlere sorularak, onların istediği bankalar ile çalışılacak. Ancak bankaların şirketlere kendi imkanları ile ulaşıp kredi kullandırma konusunda aracı olma talebine de engel olunmayacak.
 
İlk kez 'bölgesel kota' uygulanacak
 
Yeni kredi paketinde ilk kez kota uygulaması da yapılacağı öğrenilirken, kota, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bölgelere göre işletme sayıları istatistiklerine göre belirlenecek.
 
Bu kapsamda Marmara bölgesi yüzde 36'lık kotaya sahip olacak. Yani Marmara'dan sadece 36 bin KOBİ kredi desteğinden yararlanabilecek.
 
KOBİ kredilerinde 500 bin kayıtlı KOBİ'ye ulaşıldığı ve Kasım 2010'da veriler kredilerin 20 Mart'a kadar tamamlanacağı da gelen bilgiler arasında. 
 
Yeni kredi paketinde bu kez eski kredi desteklerinden yararlanan KOBİ'lere üzücü bir haber var. Çünkü pakette 2009 ve 2010 yılı Kasım ayında kredi alan KOBİ'lerin hiçbirine kredi verilmeyecek.
 
Yapılan incelemeye göre 2009 yılında kredi kullanan KOBİ'lerin yüzde 50'ye yakının 2010'da da kredi aldığı anlaşıldığından, KOSGEB'in bu kez böyle bir yönteme başvurduğu öğrenildi.
 
3 milyar TL bir günde tükenmişti
 
KOSGEB tarafından geçtiğimiz yıl verilen 3 milyar TL'lik kredi, bir günde tükenmiş, bankalar önünde uzun kuyruklar oluşmuştu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB aracılığıyla esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lere yönelik başlatılan ve 23 Kasım 2010 tarihinde başvuruları alınan 3 Milyar TL'lik Yeni Destek Kredisi'ne 80.000'e yakın işletmenin başvurduğunu açıklamıştı.
 
Söz konusu yoğun talepten dolayı kredi alamayan işletmeler yedek listelere yazılmış, ancak KOSGEB, krediden mahrum kalan KOBİ'lerin şikayetlerine maruz kalmıştı.
 
Ergün, DÜNYA'ya ilk sinyali vermişti
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, krediyle ilgili ilk sinyali DÜNYA aracılığıyla vermişti.
 
Geçtiğimiz ay DÜNYA'ya yaptığı ziyarette sorulan bir soru üzerine Ergün, destek kredisini 2011 yılında da vermeyi düşündüklerini söylemiş, kredinin bu kez hiç almayana gitmesi için çalışacaklarını bildirmişti. Ergün, kredinin ne zaman verileceği ve miktarının ne olduğu sorularını ise yanıtsız bırakmış, gazeteniz DÜNYA bu haberi, "Yeni kredi hiç almayana" başlığı ile duyurmuştu.
 
Dünyagazetesi.com

 

Ekleme Tarihi
18.03.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: 100 bin KOBİ'ye 4 milyar lira yolda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız