Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

21 MART DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ -TZOB: ''BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TARAFINDAN HER İKİ YILDA BİR NEW YORK'TA DÜZENLENEN 'BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ORMANCILIK FORUMU'NUN, TÜRKİYE'NİN TALEBİ VE DİĞER ÜLKELERİN DE DESTEĞİ İLE 10. FORUM TOPLANTISI 2013 YILINDA İSTANBUL'DA YAPILACAK''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Birleşmiş Milletler tarafından her iki yılda bir New York'ta düzenlenen ''Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu''nun, Türkiye'nin talebi ve diğer ülkelerin de desteği ile 10. Forum Toplantısı'nın 2013 yılında İstanbul'da yapılacağını bildirdi. 

     TZOB'dan yapılan yazılı açıklamada, ormanların öneminin ve faydalarının insanlara duyurulması amacıyla 21 Mart'ın birçok ülkede ''Dünya Ormancılık Günü'' olarak kutlandığı belirtilerek, 2011 yılını ''Uluslararası Orman Yılı'' olarak ilan eden Birleşmiş Milletler'in (BM), doğal yaşam alanlarının yok olma hızını yavaşlatmaya yönelik yeni bir stratejik planın kabul edildiği 2010 yılının ardından bu yılın Ormancılık Yılı olarak kutlanmasının oldukça anlamlı olduğunu belirttiği ifade edildi. 

     ''Birleşmiş Milletler tarafından her iki yılda bir New York'ta düzenlenen 'Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu'nun, Türkiye'nin talebi ve diğer ülkelerin de desteği ile 10. Forum Toplantısı'nın 2013 yılında İstanbul'da yapılacak'' ifadelerine yer verilen açıklamada, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ormancılığın, ekonominin öncelikli ve ana sektörlerinden biri olduğu vurgulandı. 

     Açıklamada, Türkiye'de 21.363 milyon hektar ormanlık alanın üzerinde toplam 1,3 milyar metreküp ağaç serveti bulunduğu ifade edilerek, bu servetin yıllık artımının 37.414 milyon metreküp olduğu kaydedildi. 

     İklim değişikliği, her türlü çevresel kirlenme ve doğal kaynakların yanlış kullanımının ekolojik sistemlerin bozulmasına yol açtığı, dolayısıyla insanlığı tehdit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, dünyanın ekolojik dengesinin korunmasında çok önemli bir yeri olan ormanların da bu olumsuzluklardan ciddi şekilde etkilendiği ve ormanların, son yüzyıl içinde büyük bir yok olma süreci yaşadığı, neredeyse yarısından fazlasının orman niteliğini kaybetmeye devam ettiği belirtildi. 

     Açıklamada, Türkiye'nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 27'sine denk gelen ormanlık alanların son derece zengin biyolojik çeşitlilik ve yapısal özellikleri bir arada barındırdığına işaret edilerek, ormanların toplum ve çevre yaşamında büyük önem taşıyan su rejimini düzenleme, erozyonu ve çevre kirliliğini önleme gibi yaşamsal işlevlerinin yanında, iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolünün de son derece önemli olduğu vurgulandı. 

     

     - TÜRKİYE, EROZYON NEDENİYLE ÇÖLLEŞME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA OLAN 110 ÜLKEDEN BİRİ- 

     

     Uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan çalışma sonuçlarının, küresel ısınmanın zararlı etkilerini en önce ve en şiddetli biçimde yaşayabilecek ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğunu gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin ayrıca dünyada erozyon nedeniyle çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olan 110 ülkeden biri olduğu ifade edildi. 

     Açıklamada, barajların ömürlerinin uzamasının havza içindeki orman ve çayır meraların gelişmesiyle mümkün olduğu kaydedilerek, tarım arazilerinin sellerden zarar görmemesi, toprakların erozyonla kaybolmaması, iklim ve su rejimine ait ekolojik dengenin bozulmaması için çayır, mera ve ormanların tahribatının önüne geçilmesi, mevcut orman varlığı ile çayır ve meraların korunması ve orman alanlarının artırılması gerektiğinin altı çizildi. 

     Türkiye'de 7,5 milyon civarında orman köylüsünün, orman içinde ve bitişiğinde bulunan köylerde yaşadığı ifade edilen açıklamada, milli gelirden en az payı alan grupta yer alan bu vatandaşların sosyo-ekonomik sorunlarının bugün de önemini koruduğu, insanların mevcut geçim kaynaklarının yetersiz oluşu nedeniyle büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldığı ve ormanların verimli olarak işletilmesinin, geliştirilmesinin ve korunmasının orman köylülerinin sorunlarının çözülmesinde büyük önem taşıdığı vurgulandı. 

Ekleme Tarihi
21.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 21 Mart dünya ormancılar günü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız