Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adana 

- ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. NAZAN KOLUMAN DARCAN, SADECE ORMAN VE MERA ALANLARINI KORUMAYI HEDEFLEYEN, KEÇİ SAYISINI AZALTMAYI ÖNGÖREN BİR DİZİ ÖNLEM SONUCU DAMIZLIK HAYVAN SAYISININ HIZLI BİR AZALIŞ GÖSTERDİĞİNİ, EKONOMİK NEDENLERDEN DOLAYI YETİŞTİRİCİLERİN HAYVANLARINI ELDEN ÇIKARDIĞINI BELİRTTİ

- TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI ŞAHİN YETER, ORMANA KEÇİLERİN DEĞİL, ELİNDE BALTALI İNSANLARIN ZARAR VEREREK YOK ETTİĞİNİ, ARTIK ORMAN İŞLETMELERİNİN KÖYLÜYE KEÇİ DAĞITIR DURUMA GELDİĞİNİ VURGULADI 

 

ADANA (İHA) - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından, "Koyun-Keçi Yetiştiriciliğinin Ülkesel ve Bölgesel Değerlendirilmesi ve Geliştirme Stratejileri" konferansında konuşan Oda Başkanı Şahin Yeter, ormana keçilerin değil, elinde baltalı insanların zarar vererek yok ettiğini söyledi, artık orman işletmelerinin köylüye keçi dağıtır duruma geldiğini vurguladı.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Şahin Yeter, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye tarım ve hayvancılığının son yıllarda gerilediğini, bunun uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını söyledi. Yeter, “Hem hayvancılığımız hem de bitkisel üretimimiz azaldı. Tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasındaydık. Şimdi pamuk ve buğday dahil birçok ürünü ithal ediyoruz. Hayvan sayımız da azaldı. Hem canlı koyun hem de ithal ediyoruz" dedi.

Keçi yasaklamasının da yanlış bir uygulama olduğunun vurgulayan ZMO Başkanı Şahin Yeter, keçi yasaklamasının son derece yanlış olduğunu, orman işletmelerinin keçi dağıtır duruma geldiğini, ormana asıl zararı elinde balta olan insanların zarar vererek yok ettiğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman Darcan, Adana’daki koyun keçi yetiştiriciliğinin ülkesel ve bölgesel değerlendirilmesi ve geliştirme stratejileri konusunda bir konferans verdi. Prof. Dr. Nazan Koluman Darcan, özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda uğraş veren küçük işletmelerin, fonksiyonları ve katkıları itibarıyla fakir ve topraksız milyonlarca çiftçinin geçim kaynağı konumunda olduğunu ifade etti. Darcan, ülkemizdeki işletme sayısının 500 bin, küçükbaş hayvancılık ile geçinen kişi sayısının 3 milyon olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Devletin Tarım politikası çerçevesinde ele alması gereken konuya ilişkin stratejik çalışmalar ise bir türlü gündeme oturmamıştır. Bunun yerine sadece orman ve mera alanlarını korumayı hedefleyen, keçi sayısını azaltmayı öngören bir dizi önlem alınabilmiş, ithalat serbest bırakılmıştır. Damızlık hayvan sayısı hızlı bir azalış göstermiş ve ekonomik nedenlerden dolayı yetiştiriciler hayvanlarını elden çıkarmıştır.

Akdeniz kuşağında yapılan araştırmalar, ekosistemdeki çöküşün nedenlerini belirgin bir alan yerine farklı lokasyonlarda arama gereğini ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda İnsanların enerji gereksinmesi için ağaçları kullanmalarının ve tarım alanı açmak amacı ile ormanları yok etmelerinin çöküşte rol oynayan temel nedenler olduğu noktasında görüş birliğine varılmıştır. Sonuç olarak, fiyat politikaları, destekleme politikaları, birliklerin organizasyonu, kredi olanakları, eğitim, yeni gelişimler, yurt içi ve dışı proje desteklerinin harekete geçirilmesi gerekmektedir. Damızlık da keçi artık fakirin ineği değil.”

 

Ekleme Tarihi
21.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Adana'da keçi konferansı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız