Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Meralarda çalışmalar devam ediyor 

ERZİNCAN (İHA) - Meralar açısından zengin olan Erzincan’da Tarım İl Müdürlüğü mera konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.

İl yüzölçümünün yüzde 38’ini oluşturan meralar 452 bin 560 hektarlık alanı kaplıyor. Hayvancılık sektörünün ihtiyaç duyduğu kaba yem açığının giderilmesinde etkin rol oynayan meralarda Tarım İl Müdürlüğü tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarının yanı sıra ıslah çalışmalarını da sürdürüyor. 1998 yılında yürürlüğe giren Mera Kanunu kapsamında; daha önce çeşitli kanunlarla tahsis edilmiş veya kadimden beri kullanılmakta olan mera, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların tespiti, tahdidi ile köy veya belediye tüzel kişilikleri adına tahsislerinin yapılmasını, belirlenecek, kurallara uygun bir şekilde kullandırılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak verimliliklerinin artırılmasını ve sürdürülmesini, kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesini, korunmasını ve gerektiğinde kullanım amacının değiştirilmesini sağlamak amacı ile çalışmalar yürütülüyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Erzincan Tarım İl Müdürü Ali Lek, İl Mera Komisyonunun aldığı kararlar neticesinde 2010 yılı sonu itibarıyla il genelinde 345 köyde çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. 345 köyde sürdürülen çalışmalarda 40 bin 800 hektar alanda tespit, 236 bin 187 hektar alanda tespit ve tahdit, 29 bin 610 hektar alanda da tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarının tamamlandığını kaydeden İl Müdürü Lek, çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü söyledi.İl Tarım Müdürü Ali Lek, meralarda ıslah çalışmalarının da devam ettirildiğini vurgulayarak, ıslah çalışmalarının 11 köyde devam ettiğini söyledi. Mera ıslah çalışmalarının 177 bin 210 dekar alanı kapladığını belirten Lek, yapılan ıslah çalışmalarının ardından meraların Mera yönetim birliklerine devredildiğini söyledi.

İldeki ihtiyaç fazlası meraların sürü sahiplerine İl Mera Komisyonu tarafından kiraya verildiğini söyleyen Lek, meralar konusunda eğitim çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.Meralarda zaman zaman tahsis amacı değişikliklerinin yapıldığını vurgulayan İl Müdürü Lek, 2010 yılı sonu itibarıyla İl Mera Komisyonunca 40 adet tahsis amacı değişikliğinin uygun bulunarak toplam 20 bin 996 dekar mera alanında vasıf değişikliği yapılarak hazine adına tescillerinin sağlandığını söyledi.İl Müdürü Lek, meraların toprağa, çevreye ve insanlara çok yönlü faydalarının bulunduğunu, meraların sadece kanunlarla değil insan sevgisiyle korunacağına dikkat çekti. Meralar üzerinde tasarrufta bulunanların meraları geleceğimiz adına korumalarının şart olduğunu kaydeden İl Müdürü Lek, özellikle aşırı otlatma baskısının meralara verdiği zararların önlenmesi adına eğitim ve yayım çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

 

Ekleme Tarihi
21.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Meralarda çalışmalar devam ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız