Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Eylül 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Muğla'da büyükbaşlarda yaygınlaşmaya başlayan şap sebebiyle hayvan sevkiyatı yasaklandı. Hastalığın yayılmaması amacıyla Bayır Hayvan Pazarı da süresiz olarak kapatıldı. Ege Bölgesi'nde özellikle Denizli, Aydın, Burdur ve Muğla'da şap hastalığının yaygın olduğu bildirildi.

 

Muğla İl Tarım Müdürü Ahmet Dallı, merkeze bağlı Kafaca ve Yeşilyurt beldeleriyle Milas ve Yatağan ilçelerinde şapa rastlandığını belirtti. İl genelinde 150 bin büyükbaş hayvan olduğunu, hastalığın yayılmaması için bir dizi önlem aldıklarını açıklayan Dallı, bir aydan bu yana devam eden çalışmalarda, yaklaşık 40 bin hayvana şap aşısı yaptıklarını kaydetti. İl Tarım Müdürü Dallı, "Bölgemizde şap hastalığının göründüğü yerleri korumaya aldık. Hastalığını yayılmaması için kesim dışındaki tüm hayvan sevkiyatları yasaklandı. Bayır beldesindeki hayvan pazarını ise süresiz olarak kapattık." dedi.

 

Uzman Veteriner Hekim Göksel Bayramlı ise bölgede şap alarm verildiğini söyleyerek, hastalığın hızlı yayılmasının temel sebebinin kontrolsüz hayvan nakilleri ve itlaflardaki dikkatsiz tutum olduğunu ifade etti. Bayramlı, "Şapın öldürücülüğü düşük ancak bulaşma oranları oldukça yüksektir. Viral bir hastalık olduğu için rasyonel tedavisi yoktur. Koruyucu aşılama ve karantina tedbirleriyle önüne geçilebilir. Sebebi ne olursa olsun aşılanmayan bir çiftlik hayvanı, çevresindeki aşılı hayvanlar için bile çok büyük tehdittir. Dikkat edilirse her sene yeni bir hastalık başgösteriyor. İki sene önce halk arasında 'geyik hastalığı' olarak bilinen EHD, geçen sene anormal buzağı doğumlarıyla karakterize 'akabane', bu sene de şap. Maalesef bölgedeki üreticilerin çok ciddi düzeylerde maddi ve manevi kaybı olmuştur. Muğla bölgesinde her gün ortalama bir üretici hayvancılığı bırakıyor, çünkü başedebilecek gücü kalmadı. H)ayvancılığın daha kötü bir hal almaması için üreticinin acilen desteklenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
21.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Muğla'da şap hastalığı alarmı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız