Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli 

MUĞLA (İHA) - TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, Ormancılık Günü ve Orman Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. 

Kişi başına Dünya’da bir, Türkiye’de çeyrek futbol sahası büyüklüğünde orman alanı düştüğünü ifade eden Tema Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, “Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal varlıklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. O günden bu yana 21 Mart Dünya Ormancılık Günü, 21 Mart’ı içerisine alan hafta da Orman Haftası olarak kutlanmaktadır. Ülkemiz bu uygulamaya 1975 yılında dahil olmuştur. Birçok ülkede kutlanmakta olan Dünya Ormancılık Günü'nün başlıca amacı; ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydaların, çeşitli yayın organları aracılığı ile halka duyurulması ve bu yöndeki ilgisinin arttırılması şeklinde özetlenebilir” dedi.

 

“AĞAÇ VARLIĞIMIZ ARTIYOR, AMA ORMAN VARLIĞIMIZ HALA YETERSİZ”

“Ülkemizin orman varlığı 21.2 milyon hektar olup, yüzölçümümüzün yüzde 27,2’sini kaplamaktadır” diyen Tirli, “Çok bozuk orman alanları bu hesaplamadan hariç tutulduğunda verimli orman varlığımız yüzde 13’e kadar düşmektedir. FAO’nun 2010 yılı verilerine göre dünyada kişi başına düşen orman alanı 0,6 ha’dır ve yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğündedir. Ve bu hesaplama sadece verimli orman varlığı üzerinden yapılmaktadır. 2009 yılı verilerine göre ülkemizin verimli orman alanı 10,4 milyon ha’dır. Bu 72 milyonluk nüfusa uygulandığında, ülkemizde kişi başına 0,14 ha, bir başka deyişle dörtte bir futbol sahası büyüklüğünde orman alanı düşmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Ekleme Tarihi
22.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tema’dan dünya ormancılık günü ve orman haftası mesaji




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız