Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇİFTÇİ NİSAN YAĞMURLARINI BEKLİYOR -GAZO BAŞKANI ZİHNİ KEPKEP: ''BÖLGEMİZDE HUBUBAT BAKLİYAT EKİLİ ALANLARIN HALA YAĞIŞA İHTİYACI VAR'' -''TARIMSAL ÜRETİM AÇISINDAN ŞU ANDA YAĞIŞLA İLGİLİ BİR SIKINTI SÖZ KONUSU DEĞİL''

GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Ziraat Odası (GAZO) Başkanı Zihni Kepkep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hububat bakliyat ekili alanların hala yağışa ihtiyacı olduğunu söyledi. 

     Kepkep, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımsal üretim açısından Şubat ayının kurak geçtiğini, Mart ayındaki yağışların ise özellikle hububat bakliyat ekili alanları olumlu yönde etkilediğini belirtti. 

     Bölgede, Şubat ayının kurak geçmesinin çiftçileri endişelendirdiğini, Mart ayında ise beklenen yağışın geldiğini ifade eden Kepkep, ''Mart ayındaki yağışlar bölgemiz açısından son derece olumlu ama yeterli değil. Şu anda toprak tam olarak suya duymuş değil. Kısacası, özellikle hububat bakliyat ekili alanların Nisan yağmuruna ihtiyacı var'' diye konuştu. 

     Tarımsal üretim açısından yağışların biraz gecikmesi dışında şu anda olumsuz bir durum olmadığına dikkat çeken Kepkep, Nisan ayında beklenilen yağışların da yağması halinde hububat bakliyat üretiminde hem kalite hem ve verim açısından bir sıkıntı yaşanmayacağına işaret etti. 

     

     -''TOPRAK HENÜZ SUYA DOYMADI''- 

     

     Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tarımsal üretimin özellikle sulama konusunda iklime bağımlı olmasının olumsuz bir durum yarattığını dile getiren Kepkep, şöyle konuştu: 

     ''Tarımsal üretim açısından şu anda yağışla ilgili bir sıkıntı söz konusu değil. Son yağışlar ise tarımsal üretim açısından son derece olumlu. Ancak, yağışların yeterli olduğunu söylememiz mümkün değil. Hububat bakliyat ekili alanların hala yağışa ihtiyacı var. Bu ihtiyaç, havaların ısınmasına paralel olarak daha da artacak. Yani, Nisan ayında da yeterli yağışın alınması gerekiyor. 

     Toprak henüz tam olarak suya doymuş değil. Hububat bakliyat ekili alanların yanı sıra özellikle meyve ağaçlarının da suya ihtiyacı var. Başta Antep fıstığı ve zeytin ağaçları olmak üzere bölgedeki tüm meyve ağaçlarının da suya ihtiyacı var. Ayrıca, yer altı su kaynakları da henüz istenilen seviyede değil. Son yıllarda bölgemizde yeterli yağışın olmaması yer altı su kaynaklarının da azalmasına neden oldu.'' 

     Kepkep, bölgede yeterli kar yağışının olmadığını, Mart ayında yağan karın ise daha çok yüksek kesimlerde etkili olduğunu ve bunun da yer altı su kaynaklarının yükselmesi açısından olumlu olduğunu dile getirdi. 

     

     -''SULU TARIM YAYGINLAŞMALI''- 

     

     Kepkep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal üretimin iklime bağımlılıktan kurtarılması için özelikle sulu tarımın yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu ifade etti. 

     Bölgede, sulu tarımın yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaların devam etmesine karşın hala bu alanda yeterli düzeye ulaşılamadığına dikkat çeken Kepkep, ''Bölgede yer alan tarım arazilerinin henüz 24'ünde sulu tarım yapılabiliyor. Bu oran çok düşük. Daha fazla zaman kaybetmeden, sulu tarım yapılan alanları arttırmak zorundayız'' dedi. 

     Bölge için özellikle damla sulama tekniğinin geliştirilmesinin gerekli olduğuna vurgu yapan Kepkep, şöyle devam etti: 

     ''Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yer alan illerdeki tarım arazilerin sulanması projelerinin hayata geçirilmesi gerekir. GAP Projesi'nin bir hedefi de bölgede sulu tarımı yaygınlaştırmaktır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerde, tarımı iklime bağımlılıktan kurtarmalı ve modern üretim tekniklerini kullanmalıyız. Sulama teknikleri arasında yer alan damla sulama, suyun tasarruflu kullanımını sağlaması ve bitki gelişimine uygun olması bakınında önemli bir teknik. 

     Bölgede sulu tarımın yaygınlaştırılması için yapılan çalışmalar, hala yeterli düzeye gelemedi. Tarımsal üretimde, sulama alanlarının yetersiz oluşu, modern sulama tekniklerinin kullanılamaması nedeniyle, tarımsal üretim büyük oranda iklime bağımlı olarak yapılabiliyor. Bu durum, çiftçilerimizin her yıl kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor.'' 

Ekleme Tarihi
23.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçi nisan yağmurlarını bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız