Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin 

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, örgütlü çiftçiye daha fazla destek verecek yasal düzenleme getirilmesini istedi.

İSTANBUL - Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Türkiye’de tarımın 1980’den beri ciddi ivme kaybettiğini belirterek ‘onurlu bir tarım politikası’ belirlenmesini istedi. Tarım savaşından galip çıkmanın tek yolunun kooperatifleşme olduğunu söyleyen Çetin, “AB’de tarımsal kooperatifler yüzde 75 ortalamayla 230 milyar euro ciroyla tarımsal ekonomiyi yönetirken, bizdeki üretim ve kooperatifler geri çekiliyor” dedi. 

İstanbul’da düzenlediği toplantıda dünya ve Türkiye’deki tarımsal sorunları değerlendiren Çetin, Türkiye’de şu anda en yüksek ithalat artışının yüzde 46 ile tarımsal ürünlerde olduğunu anlattı. 

 

Tarımda savaş var 

Dünyada ideolojik ve stratejik bir konu olan tarım üstüne ciddi savaşlar yaşandığını ve tarımın gelişmekte olan dünyanın yeni silahı olduğunu dile getiren Çetin şöyle konuştu: 

“1980’lerden beri tarım ülkemizde geriliyor. Yerini yabancı ülkelerin ürettiği ürünler alıyor. Avrupa’da tarım nüfusu yüzde 14, Türkiye’den daha fazla üretiyor. Biz en güçlü olduğumuz tarımsal alanda ciddi ivme kaybediyoruz, geri çekiliyoruz. AB’de tarımsal kooperatifler tarımsal ekonomiyi yönetirken, bizdeki üretim ve kooperatifler geri çekilip, yerini bu ideolojiye terk ediyor.” 

 

Kooperatifbank kurulmalı 

Kooperatiflerin ulusal sermaye oluşturduğunu, tüketiciyi vergilendirilmiş ve güvenli gıdaya ulaştırdığını, kayıt dışı ekonominin kontrolünü sağladığını anlatan Çetin, ‘Kooperatifler Bankası’ kurulması gerektiğinin konuşulduğunu ifade etti. Çetin, “28 bin üreticinin başkanı olarak aileleriyle birlikte 1 milyon 400 bin kişi adına soruyorum; Siyasi partilerin tarım politikaları nedir? Ona göre çiftçimi yöneteceğim. Bunları bilme ihtiyacımız var. Millet bunu bekliyor” dedi. 

Çetin, AB mevzuatının yüzde 35’inin tarımla ilgili düzenlemelerden oluştuğunu ve bütçesinin yüzde 43’ünün tarıma destek olarak verildiğini belirterek, “Türkiye’de ise yasada ‘ulusal gelirin yüzde 1’i tarıma destek olarak verilir’, deniliyor. Ancak tarıma bu yasal oranın yarısı veriliyor. Örneğin tarım alanı 2010 ulusal gelirine göre 10 milyar 980 milyon TL alması gerekirken, 5 milyar 807 milyon TL aldı. Birliklerin anaparası 230 milyon TL olan bugün 1 milyar TL’ye çıkmış Destekleme Fiyat İstikrar Fonu borçları var. Torba yasa ile birçok alacak yapılandırıldı. Birlikler ise hâlâ ne olacağını bilmiyor. Biz borçların silinmesini istemiyoruz. Bize uygun bir ödeme koşulu çıkarılsın” diye konuştu. 

 

Rakamlarla tarım 

Kayıtlı 3.2 milyon işletme bulunuyor. 

727 ziraat odasında 4,5 milyona yakın çiftçi kayıtlı. 

Türkiye’de toplam istihdamın yüzde 25.2’sini oluşturan 5 milyon 683 bin kişi tarım alanında çalışıyor. 

1980’de tarımsal alanda çalışan insan sayısının toplam çalışan nüfusa oranı yüzde 50.6’ydı.

 

 

 

http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
24.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarımda son çare destek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız