Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Tarım Bakanlığı, ithal ete uyguladığı vergi oranını yüzde 30'dan 45'e çıkardı. Yerli üreticiyi korumak adına yapılan müdahale ile ithal et fiyatlarında en az yüzde 10 zam öngörülüyor

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'vatandaş ucuz et yiyecek' uyarısından sonra canlı hayvan ve karkas et ithalatının önünü açan, ithal etteki yüzde 135 vergi oranını da yüzde 30'a çeken Tarım Bakanlığı, vergi oranlarında yeniden düzenlemeye gitti. İthal karkas ette yüzde 30 olan gümrük vergisi, yerli üreticiyi korumak adına alınan kararla yüzde 45'e çıkarıldı ve hafta başı itibariyle uygulanmaya başladı. Vergiyle birlikte 10 liraya ithal edilen karkas ete yüzde 10 zam geldi. Sabah Gazetesi'nden Pınar Çelik'in haberine göre, vergi artışıyla birlikte ithal karkas et fiyatı 10 liradan 11 liraya çıktı. Yerli et ile ithal et arasındaki fiyat farkı hala yüksek olsa da bu karar yerli üreticinin elinde kalan ve yağlanmaya başlayan hayvan stoğunun erimesine yardımcı olacak. Aytaç Genel Müdürü Akmet Tekten et fiyatlarında yeniden fahiş bir yükselme beklemediklerini belirtirken, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Turan Özbahçeci ise, "Yurtdışından canlı hayvan alıp Aytaç'ın Belçika te-sislerinde kesip ülkeye getireceğiz ve yerel marketlere ulaştıracağız. Bu şekilde vergi artışından sonra bile ette en fazla 1 lira zam yapacağız" dedi.
 
LOBİCİLERİN CEBİ DOLAR
Vergi kararının tamamen büyük besi çiftliklerinin lobisi olduğunu düşünenler de var. Emin Hayvancılık'ın sahibi Mehmet Emin Aslan, "11 liraya sattığımız ithal karkası 13.5-14 liraya satmaya başladık. Çiftçinin elinde hayvan yok. Bu elinde 20-30 bin besi hayvanı olan çiftlik sahiplerinin spekülasyonu" dedi.
 
Emin Aslan - Etçii Restoranları ve Emin Hayvancılık'ın sahibi
Bürokratlara baskı yapıldı
Bu artış Ankara'da 3-4 büyük besicinin bürokratlara uyguladıkları baskının etkisi. Besi hayvanlarını topladılar, yüzde 45 vergiden sonra piyasaya sürüp voleyi vuracaklar. Kırmızı et temel gıda lüks tüketim ürünü değil ki yüzde 45 vergi uyguluyorsun. Bir tır canlı hayvandan kazancın üçte ikisini vergi olarak veriyorsam neden bu işi yapayım?
 
Nihat Özdemir - Kiler Genel Müdürü
Pahalı alıp, satacağız
Perakende satışlarda vergi oranındaki artış kadar et zam yer tabii ki. Yerli üretici için olumlu bir karar ama bu perakendeci tarafında daha pahalıya alıp daha pahalıya satmak anlamına geliyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Vergi yükseldi, ete de zam geldi!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

24.03.2011
besici

şirketlere bir bakin yillardir bu memlekete kim et veriyor besiciler kim zengin oldu sizler bügunde çikmişlar ne diyorlar memleketde et sorunu yok hepsi sizin politikanizdi ithal eti getirip büyük rant saglamakdi fiyati sizler yükseldiniz besiciden aldiğiniz eti 100 100 kar koyup satdiniz hükumetin perekende sorunu halletmesi gerekiyor ebk kasap her ile vermesi gerekiyor bu rantçilarin hesaplarini bozmasi gerekiyor üreticinin yaninda olmasi gerekirki ülke istikrara kavuşsun üretim artsin